Spel som sponsring av kultur

Använd pengarna från Svenska Spel även till kultur och inte bara idrott, och gör kultursponsring avdragsgill. Det är två av ett hundratal förslag från riksdagens moderata kulturpolitiker.
Kultur • Publicerad 11 maj 2008

Men, det är inte hennes bord utan finansminister Anders Borgs och han avböjer att kommentera partikamraternas förslag. De sex moderata riksdagsledamöterna upprepar också partikravet att Svenska Spel bör säljas, vilket hittills inte stått överst på finansministerns agenda.

Kulturen 3.0, som programmet heter, är en uppdatering från förra årets 2.0, och har underrubriken Kreativa Sverige: Mer pengar till kulturen, mer kultur för pengarna.

Samtidigt som det offentligas ansvar för kulturen betonas, föreslås flera åtgärder för att öka den privata finansieringen. Kultursponsring bör betraktas som avdragsgill marknadsföring för företag, precis som i dag gäller för idrotten. Ändrade skatteregler ska underlätta privata donationer.

Svenska Spels monopol måste brytas och fler spelföretag, både svenska och utländska, komma in på marknaden. En särskild avgift bör införas som ska gå till både idrott och kultur.

Av de 300 till 400 miljoner kronor som Allmänna arvsfonden delar ut varje år borde mer gå till kulturella ändamål för barn, ungdom och funktionshindrade, anser riksdagsledamöterna. Andra punkter i förslaget som presenteras är avgiftsfria boklån, ingen sammanslagning av Sveriges Radio och SVT och bättre villkor för den privata lokalradion.

Kulturministern tycker att förslagen är intressanta och tror inte att det skulle vara så svårt för regeringen att genomföra dem. Men på senare tid har hon ägnat stor möda åt att övertyga socialdemokraterna om att hon inte vill avskaffa presstödet.

De moderata riksdagsledamöterna föreslår däremot att det avskaffas.

Owe Nilsson, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.