Sten Svenssons nya satsning på att skriva kedjevers

Kultur • Publicerad 28 januari 2012

INTERNET. Den minnesgode minns kedjeversen, ett regelbundet fredagsinslag på kultursidan för runt tio år sedan. Initiativtagare och ansvarig för hela den växande poesiserien var Sten Svensson, Österslövspojk och lundensare med den japanska haikudiktens fader Basho som sitt avhandlingsämne.

Utifrån en första poetisk trerading uppmanades läsare att själva skriva fortsättningen. Och det gjorde de. Var vecka kom det förslag från olika håll, och när kedjeversen vuxit färdigt fanns bland andra skribenter i Japan, Torsby och Kristianstad representerade.

Upprymd över Nobelpriset till Tomas Tranströmer tar nu Sten Svensson nya tag. Utifrån en haiku av Tranströmer bjuder Svensson in alla intresserade att dikta vidare.

Formatet den här gången är webben, vilket borde vara alldeles utmärkt för en kedjevers, med plats både för kommentarer och med en tydlig översiktlighet i hur dikten växer fram.

Här är Tomas Tranströmers startvers:

Ett par trollsländor

fasthakade i varann

svirrade förbi

Vers två ska bestå av två rader, sju plus sju stavelser. Senast på onsdag (1 februari) behöver era förslag vara kedjeversens Svensson till hands. Mejla: japan.sten@hotmail.com.

Så. Två rader. Det ska jag väl lyckas få ihop under helgen. Nyckelord: trollslända.

Nästa steg för denna solidariska poesiform borde vara en app. Hade ju varit underbart att sitta på tåget – eller var man nu vill sitta – med sin smarta telefon och bygga en dikt tillsammans med andra.

All information finns på: renku2012.wordpress.com

INTERNAL INTERNAL
Sune Johannesson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.