Stort stöd för Musikaliska kvarteret

Nästan 25 000 personer har skrivit under en namninsamling till stöd för Blåsarsymfonikerna och övriga hyresgäster i Musikaliska kvarteret i Stockholm. Blåsarsymfonikerna är "överväldigade" av gensvaret.
Musik • Publicerad 17 mars 2023
Blåsarsymfonikerna riskerar att behöva lämna Musikaliska kvarteret sedan Statens Fastighetsverk höjer hyran. Arkivbild.
Blåsarsymfonikerna riskerar att behöva lämna Musikaliska kvarteret sedan Statens Fastighetsverk höjer hyran. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Blåsarsymfonikerna har tillsammans med Stallet, Världens Musik och artistkollektivet Blinda Tigern fått besked om en hyreshöjning på 2,4 miljoner kronor per år för Musikaliska kvarteret på Blasieholmen. Uppropet riktar sig till fastighetsägaren, Statens Fastighetsverk (SFV), som uppmanas trygga musikens framtid i Musikaliska kvarteret.

"Vi är överväldigade över det stöd och engagemang som omvärlden visar" skriver Blåsarsymfonikernas vd Elin Norquist i ett pressmeddelande där hon också berättar om den välbesökta "Scendödsfestivalen" som arrangerades 11 mars.

Namnunderskrifterna ska överlämnas till Ingrid Eiken, generaldirektör på Statens Fastighetsverk men också till kulturdepartementet och till Amanda Lind (MP), ordförande i riksdagens kulturutskott.

Hyreshöjningen görs av Statens Fastighetsverk för att ta ut marknadshyra för Musikaliska kvarteret. SFV förklarar i en kommentar på hemsidan att det inte ingår i myndighetens uppdrag att subventionera hyran eller ge kulturstöd.

Blåsarsymfonikerna framhåller i sin tur att huset behöver moderniseras i flera avseenden för att verksamheten ska klara att betala marknadshyra.

Hyresgästerna har blivit lovade att få stanna kvar till sista augusti för att kunna avsluta säsongen utan inställda konserter.

Tidigare har även Susanne Rydén, preses i Kungliga Musikaliska Akademien, uppmanat regeringen att agera i frågan.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.