Sundström, Gun-Britt: "Maken"

"Maken" är stor litteratur, och borde läsas av dagens allt fler coacher. Tycker Jan Karlsson.
Kultur • Publicerad 10 mars 2008

Bättre förr? Inte prompt. Men i en klämkäck samtid där professionella coacher löser äktenskapstrubbel, samlevnadsproblem och kärleksbekymmer på en halvtimma – det är ju prime time – och de sista resterna av en offentlighet på ett oreflekterat vis genomsyras av ett psykologiserat och med managementkulturen besläktat språkbruk, så kan det åtminstone för ett ögonblick vara värt att skriva 1976. Då utkom Gun-Britt Sundströms "förhållanderoman" med huvudtiteln "Maken". Nu föreligger den i pocket i Bonniers klassiker-serie.

För att tala med coacherna är det, usch och pust, en jobbig roman. Krävande, insisterande, fylld av moraliska frågeställningar, dessutom tryfferad med bibelcitat.

Om också lätt på det där särskilt skärskådande och språkekvilibristiska viset – humor heter det visst – så tar den stoffet och centralgestalterna (Martina och Gustav) på ett sådant allvar att (en) man vid snart sagt varje sidbyte vill sträcka sig efter fjärrkontrollen och finna kanalen där parrelationen förklaras med glimten i ögat mot fonden av ekonomernas utbytesteorier. Litteratur!

Jan Karlsson

kultur@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.