Annons

Sune Johannesson: Sune Johannesson: ”Klimatet blir del av kulturens fredagar – för att det behövs”

Klimatfrågorna flyttar in på fredagens kultursidor under 2021. Det är ambitionen i en ny satsning, och idag förklarar kulturredaktör Sune Johannesson varför.
Sune JohannessonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 21 januari 2021
Sune Johannesson
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Aktivister har markerat vikten av att ta klimatfrågorna på allvar utanför den tyska riksdagen i Berlin. Idag är miljörörelsen aktiv världen runt.
Aktivister har markerat vikten av att ta klimatfrågorna på allvar utanför den tyska riksdagen i Berlin. Idag är miljörörelsen aktiv världen runt.Foto: Michael Sohn

På en fest för något år sedan diskuterades det allt möjligt. Politik, kriminalitet, ekonomi, orättvisor... Så säger en. ”Allt detta är viktiga frågor, men om vi inte löser klimatfrågan... ja, vad spelar de då för roll?”

Jo, ja, hm, klokt, tänkvärt... men... och så rullade debatterna om lågt och högt vidare.

Annons

Hos mig stannade den meningen kvar, och den ilska och besvikelse jag kan känna över alla de krig, övergrepp och orättvisor som finns och pågår i vår värld blir än tyngre när det idag är tydligt att alla krafter måste förenas för att ta itu med och (förhoppningsvis) lösa klimatkrisen. Och därmed jordens och vår överlevnad.

”Festen jag nämnde var FG. Före Greta. Nu är tonläget annorlunda, och ingen – varken miljöaktivister eller förnekare – kan ha undgått att klimatet faktiskt är på bordet. Men vad händer? Leder det till förändringar som leder till förbättringar?”
Sune Johannesson
Fakta

Klimatfredag

En satsning för att ge klimatfrågorna plats på fredagens kultursidor, från en artikel till ett uppslag.

Början skedde förra fredagen med en krönika av Lotta Persdotter, och fortsätter idag med en recension av David Attenboroughs senaste bok.

Just nu pågår diskussioner med Lunds universitet för ett eventuellt samarbete. Förutom det är många fler inslag att vänta. Res med. Och lämna gärna själv egna förslag på artiklar och skribenter. Mejla på: sune.johannesson@kristianstadsbladet.se

Festen jag nämnde var FG. Före Greta. Nu är tonläget annorlunda, och ingen – varken miljöaktivister eller förnekare – kan ha undgått att klimatet faktiskt är på bordet. Men vad händer? Leder det till förändringar som leder till förbättringar?

Absolut, rörelsen är igång och fler tar ansvar och initiativ, individer som företag och andra verksamheter. Men under den rådande pandemin är inte känslan att vi ska ta oss ur det här för att landa i något nytt, utan att vi ska ta oss ur det här för att landa i det gamla.

I en intervju i radions P1 från i somras hörde jag en orolig brittisk miljöforskare som sa hur hon tydligt såg att de första månaderna av nedstängning världen runt gett bra klimateffekter.

Ändå var hon mer orolig än glad. Varför? Jo, för att post-pandemin befarade hon just det jag skrev innan, att våra samhällen skulle återgå till hur det var tidigare men för att ta ifatt förlusterna i en än mer intensiv takt.

Gelsenkirchen, Tyskland för elva år sedan. Hur ser det ut idag?
Gelsenkirchen, Tyskland för elva år sedan. Hur ser det ut idag?Foto: Martin Meissner

Hon var alltså rädd för att de positiva klimateffekterna idag inte bara skulle försvinna efter pandemin, läget riskerar till och med att bli ännu värre än innan. Och det eftersom många verksamheter kommer att dra upp sina spakar i maxläge.

Efter det radioprogrammet satte jag mig i min trädgård och bara tittade på skogen. Vad håller vi på med, sa jag högt för mig själv. ”Vi?” sa träden och fortsatte. ”Vad håller du på med?” Jojo, men även om jag har en viss övervikt är jag liten i det stora hela. ”Pyttsan”, svarade träden, ”vi är alla individer med ansvar. Så börja där.”

Greta Thunberg är en kraft, förebild och symbol för hela klimatrörelsen.
Greta Thunberg är en kraft, förebild och symbol för hela klimatrörelsen.Foto: Hanna Franzén/TT
Miljoner människor över har följt i Greta Thunbergs spår och gett sig ut och demonstrerat för ett bättre klimat.
Miljoner människor över har följt i Greta Thunbergs spår och gett sig ut och demonstrerat för ett bättre klimat.Foto: Axel Heimken

Samma känsla hade jag i november när jag såg Greta-filmen. Jag var helt tagen efteråt, och filmen följdes av ett lika långt som intressant, viktigt och personligt samtal med min äldsta dotter (som jag såg filmen tillsammans med). Om allt från Gretas osannolika resa till vad som är att vänta i framtiden.

”Satsningen på att föra in klimatet på kulturens fredagssidor föddes efter att jag sett Greta-filmen. Tanken och förhoppningen är att under året ge plats åt ett flertal röster och perspektiv. Inte för att ifrågasätta forskningen, utan för att lyssna och lära. Öka vår medvetenhet.”
Sune Johannesson

Satsningen på att föra in klimatet på kulturens fredagssidor föddes där. Tanken och förhoppningen är att under stor del av året ge plats åt ett flertal röster och perspektiv. Inte för att ifrågasätta forskningen, utan för att lyssna och lära. Öka medvetenheten. Få nya insikter och upptäckter. Jag lyssnar på träden och jo, jag vill lära mig mer. Därför tycker jag att vi alla borde lära oss lite mer.

Så fredagstexter av forskare lär det bli under året. Men också lokala inslag, unga röster, krönikor, personliga reflektioner, möten med kulturarbetare som arbetar med miljöfrågorna i sina uttryck, recensioner av böcker och andra forum (radio- och tv-program, film, utställningar) och...

Vi börjar nu.

Annons
Annons
Annons
Annons