Svenska kyrkan ändrar sig om hbtq-altartavla

Sveriges första hbtq-altartavla blev inte långlivad. Elisabeth Ohlsons "Paradiset" flyttas ut ur kyrkorummet i S:t Pauli kyrka i Malmö – den lämnar för många obesvarade frågor, anser kyrkoherden.
Malmö • Publicerad 11 december 2019
Elisabeth Ohlsons "Paradiset" flyttas ut ur kyrkorummet i S:t Pauli kyrka i Malmö.
Elisabeth Ohlsons "Paradiset" flyttas ut ur kyrkorummet i S:t Pauli kyrka i Malmö.Foto: Johan Nilsson/TT

Tavlan mottogs officiellt så sent som första advent och konstnären själv betecknade händelsen som historisk. Den är gjord utifrån en gammal tavla, reformationskonstnären Lucas Cranachs verk "Adam och Eva", men i Elisabeth Ohlsons tolkning finns två Adam och två Evor.

"Vi har lyssnat på den kritik som framkommit. Och vid närmare analys av tavlan, har jag som ytterst ansvarig för Svenska kyrkan i Malmö, beslutat att låta tavlan få en annan slutgiltig placering än i kyrkorummet då tavlan har för många obesvarade frågor", säger kyrkoherde Per Svensson i ett pressmeddelande.

Orm och äpple

Det är inte konstverkets två homosexuella par som är det kontroversiella, enligt honom, utan en orm och ett äpple som finns med i bilden.

"Att det finns en orm, vilket av tradition står för ondska, och att den dessutom övergår i en transperson gör att en tolkning kan bli att en transperson är ond eller djävulen. Det kan Svenska kyrkan absolut inte stå för", skriver kyrkan i pressmeddelandet.

Problemet med äpplet i bilden anses vara att det symboliserar kunskap och att det är oklart "vems kunskap bilden vill berätta". (TT)

Elisabeth Ohlsons "Paradiset" har sedan första advent varit ett komplement till altartavlan i S:t Pauli kyrka i Malmö, men nu flyttas den ut ur kyrkorummet.
Elisabeth Ohlsons "Paradiset" har sedan första advent varit ett komplement till altartavlan i S:t Pauli kyrka i Malmö, men nu flyttas den ut ur kyrkorummet.Foto: Johan Nilsson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.