GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Syskonen Klein debuterar på Konstrundan

Syskonen Sara och Martin Klein är nyinvalda medlemmar i Öskg och debutanter på konstrundan. Det är ovanligt, kanske unikt, att syskon samtidigt väljs in i konstnärsföreningen. Det finns beröringspunkter mellan deras konst. Under konstrundan ställer de ut i sina ateljéer i Ravlunda och Eljaröd.
Eljaröd • Publicerad 30 mars 2018
Syskonen Sara och Martin Klein i ateljén utanför Eljaröd.
Syskonen Sara och Martin Klein i ateljén utanför Eljaröd.
Foto: Sprisse Nilsson

Snön ligger kvar runt den lilla gården även om den skottade gångvägen upp till husen är geggig och vårmjuk.

– Gå in, jag ska bara hämta lite ved, säger Martin Klein, boende i den gamla arrendegården, en gång under skiftet flyttad från Eljaröd ut på åkrarna utanför byn.

Där inne tar systern Sara Klein emot. Det sprakar hemtrevligt i kaminen och vi sätter oss framför brasan och pratar lite om de bådas konstnärskap. De kommer från Lund, men har anknytning till Österlen genom morföräldrarna och mamman, som är född i Simrishamn.

Sara Klein vid ett av sina textila verk.
Sara Klein vid ett av sina textila verk.
Foto: Sprisse Nilsson

I höstas valdes de in i Öskg, Sara Klein automatiskt eftersom hon har en konstnärlig högskoleexamen i Köpenhamn som textildesigner, Martin på arbetsprover. De hoppas att det konstnärliga nätverket ska ge dem en plattform att stå på, kontakter och nya möjligheter att ställa ut.

Mönster och speglingar återkommer i Sara Kleins bilder. Hon är också utbildad i textil design.
Mönster och speglingar återkommer i Sara Kleins bilder. Hon är också utbildad i textil design.

Sara Klein har lagt om kursen på sitt skapande.

–Jag har arbetat mer designinriktat innan, med grafisk design och mönster. Nu har jag satsat på att göra bilder. Det känns på vissa sätt befriande. Jag behöver inte förhålla mig till en så specifik målgrupp, säger hon.

Planen är att inreda en screentryckverkstad hemma i Ravlunda där hon med sin familj är bosatt sedan 2007.

Martin Klein kommer in med kaffe och dukar upp en förmiddagsfika framför brasan. Han berättar att han har arbetat med sin konst i många år. Han har gått kurser och utbildningar av olika slag. Betydelsefulla har också sejourer som artist in recidency varit, då han kommit till en plats och kunnat arbeta koncentrerat med sin konst.

En vägg i ateljén utanför Eljaröd med Martin Kleins målningar.
En vägg i ateljén utanför Eljaröd med Martin Kleins målningar.
Foto: Sprisse Nilsson

– Collage är grunden, kombinerade med måleri och egna fotografier. Genom åren har jag gjort framför allt bilder, men också tredimensionella och rumsliga installationer, säger han och fortsätter:

– Collage är ett uttryck som passar att avbilda en mer fragmenterad verklighet.

De båda syskonen säger att det inte är en slump att de har valt den konstnärliga banan. Deras farmor och farfar vara båda konstnärer, verksamma i Stockholm, och mamman är utbildad bildlärare.

Vi går in i ateljén, som är inrymd i en annan del av bostadslängan som Martin Klein renoverat med känslig hand. Han arbetar också som byggnadssnickare.

Visst går det att se paralleller mellan de båda syskonens bilder. De sammanfogar och kontrasterar, väver samman och skapar bilder av vitt skilda element. I Sara Kleins bilder kan man se spår av grafisk design, återkommande mönster, speglingar och upprepningar. I utställningen i påsk är det till stor del papper som hon klippt och komponerat bilderna av.

Hon jobbar gärna med sax, gillar det snabba och intuitiva. Sedan återgår hon till att jobba textilt, då blir processen långsammare, då är det hantverksmässiga också viktigt.

Martin Klein i ateljén med sina collage i bakgrunden.
Martin Klein i ateljén med sina collage i bakgrunden.
Foto: Sprisse Nilsson

Martin Klein visar hur han utvecklat en egen teknik där han målar med akvarellfärg på baksidan av fotografier. Baksidan med motiven som fälls ut bildar byggstenar i bilderna.

– Bilderna är ofta tagna i farten under resor, berättar han.

Om bilderna, fragment av fotografier, kommer från en yttre, synlig värld, är de målade bildelementen abstrakta, och uttryck för en inre värld.

– Konflikten och samspelet mellan det yttre och inre, det är det som jag vill jag komma åt, säger han.

Martin Klein.
Martin Klein.
Sara Klein.
Sara Klein.
Martin Klein.
Martin Klein.
Ett av Sara Kleins verk.
Ett av Sara Kleins verk.
Martin Klein.
Martin Klein.

Ulf MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.