Annons

Taslima Nasrin får fristad i Paris

Kultur • Publicerad 5 januari 2009
Taslima Nasrin och Yusuf Azemoun under ett samtal på den svenska författarkongressen Waltic i juli 2008. Bild: Claudio Bresciani
Taslima Nasrin och Yusuf Azemoun under ett samtal på den svenska författarkongressen Waltic i juli 2008. Bild: Claudio BrescianiFoto: 

Sedan Taslima Nasrin publicerade dokumentärromanen "Skammen" hotas hon i sitt hemland Bangladesh. I juli förra året gjordes hon till hedersmedborgare i Paris och nu meddelar stadens borgmästare att författarinnan kommer att erbjudas fritt uppehälle där.

Taslima Nasrin var länge utan fast bostad. 2004 flyttade hon till Indien men nya hot gjorde att hon i mars 2008 tog sin tillflykt till Sverige. Under sin vistelse i Sverige deltog hon bland annat i författarkongressen Waltic som hölls i juli månad förra året.

"Skammen" kom 1994 och handlar om hur en hinduisk familj i Bangladesh förföljs av muslimer. På grund av boken har Taslima Nasrin anklagats för hädelse. (TT Spektra)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons