Teater med spöken i kulisser

”Hjärta av damm” är Ingelin Angerborns nya spännande bok, där en ung tjej under en teaterkurs möter högst oväntade saker. För bibliotekarie och skribent Cecilia Nilsson visar åter igen Angerborn sin styrka.
Kultur • Publicerad 2 juni 2014
Ingelin Angerborn.
Ingelin Angerborn.Foto: 

Sommalovet närmar sig och jag kan komma ihåg den där känslan när sommardagarna flöt ihop för att man var fast i en härlig bok, en bok som gav en känsla av att tidsförflyttningar var möjliga och gränser öppna. ”Hjärta av damm” är Ingelin Angerborns 24:e bok och den kommer passa utmärkt att läsa för och av barn under regniga och soliga dagar i sommar, trots att boken utspelar sig under ett höstlov.

Angerborn har skrivit flera böcker med mystiska förtecken (”Rum 213”, ”Tredje tecknet” med flera) och ”Hjärta av damm” är inget undantag. Bella har bestämt sig för att gå en teaterkurs på Gamla Ekmanska teatern under lovet. Hon är en blyg tjej som egentligen inte gillar att prata inför folk men när första mötet med ledarna och de andra deltagarna är över känns allt mycket bättre.

I alla fall tills det börjar hända mystiska och oväntade saker, som när en docka blinkar åt Bella eller ett plötsligt skrik ekar i teatersalongen. Varför är det tänt på vinden fast det är låst och ingen har nyckel dit, kan det vara den försvunna teaterdirektören som gömmer sig? Ledtrådar läggs på rad, mycket talar för att det finns naturliga förklaringar till allt som händer Bella och hennes nyfunna vänner, vilket tröstar henne, men frågan är om det omtalade teaterspöket ändå finns någonstans i kulisserna.  

Om man frågar barn i åldern 10-12 år så har de flesta läst någon av Angerborns böcker. De hamnar ständigt på Bokjuryns topplista, en årlig omröstning där barn röstar fram årets bästa böcker. ”Hjärta av damm” kommer säkerligen också nå topp-tio.

Angerborn lyckas skriva på ett enkelt och rättframt sätt och med små medel skapa den där mysryskänslan som gör en spännande spökhistoria.  

Sune Johannesson
Cecilia Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.