Teaterhösten närmar sig

Inställda föreställningar i våras har gjort att teaterföreningen i Kristianstad avvaktar med att sjösätta nya idéer. Ändå är det gott om gästspel att se fram emot, både i stad och på land.
Kultur • Publicerad 19 augusti 2014
29/10: Anna Pettersson i ”Fröken Julie”.
29/10: Anna Pettersson i ”Fröken Julie”.Foto: Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
30/9: ”Hedda Gabler”, med Ellen Fosti och Anna-Carin Henricsson. Ett gästspel från Teater Halland.
30/9: ”Hedda Gabler”, med Ellen Fosti och Anna-Carin Henricsson. Ett gästspel från Teater Halland.Foto: Foto: Cato Lein

Målet för Kristianstads Teaterförening är att nå upp till 1 500 medlemmar innan året är slut. Det ser bra ut, i dagsläget är medlemsantalet cirka 1450. Vilket, givetvis, är rekord.

När de nyligen presenterade sitt höstprogram för medlemmarna infann sig drygt hälften av medlemmarna, cirka 800 personer. Det är Jan Carlsson, verksamhetsansvarig på föreningen, nöjd med, och höstens utbud finner han brett och bra.

– Ja, jag tycker vi lyckats få med det mesta, här är dans, Tyst teater, klassiker ... och många småplats-föreställningar, säger han.

Totalt sett rymmer hösten 46 föreställningar, med spelplatser både inne i Kristianstad (Teatern, Konserthuset och Barbacka) och i flera orter runt om i kommunen (ny för i höst: Vanneberga), dessutom några teaterresor.

Bland det egna utbudet har Carlsson en och annan favorit, eller som han säger: ”Riktiga godbitar”.

– ”Fröken Julie” med Anna Pettersson! Finns det någon bättre än Anna på den svenska teaterhimlen idag? Hm, tveksamt. ”Gudshjälmen” är en annan godbit att se fram emot, men så är jag också barnsligt förtjust i Cecilia Nilsson. Stefan Sauk – naturligtvis! En pjäs av Kristianstads senaste kulturpristagare, Gertrud Larsson, blir det också, hoppas vi även kan locka hit henne. Och så har vi utvecklat vår dansvecka från i våras ytterligare.

Från början fanns det även planer på en ny satsning för den nya scenen i Kulturkvarteret, en mix av föreställning och samtal med teatermänniskor som också rör sig i andra genrer. Någon sådan blir det dock inte. Jan Carlsson igen.

– Vi fick tre fullbokade salonger inställda i våras, det innebar ett stort ekonomiskt avbräck för oss. Därför har vi valt att låta alla planerade nysatsningar få vänta till våren 2015.

Det var två gånger ”Gin Rummy” och en föreställning av ”Cabaret” som med sent varsel ställdes in. Alla tre var utsålda, vilket innebar stora uteblivna intäkter.

– När vi planerar en säsong vill vi på olika sätt tänka brett. Det gör också att vi försöker få in några så kallade mjölkkor, populära föreställningar som kan hjälpa till att finansiera smalare föreställningar. Tappar vi, som i våras, tre fulla hus är det klart att det känns ekonomiskt.

Våren v ar också första säsongen i en nyrenoverad teatersalong, med bland annat nya stolar. Ett byte som gett upphov till en och annan insändare, stolarna har upplevts obekväma.

– Vi är nöjda med ombyggnaden, men vi har fått in reaktioner från personer som får ont i svanken av de nya stolarna. Det här är något vi har haft möte med kommunen om, men det är tveksamt om det går att ändra stolarna på något vis. De ansvariga ska dock undersöka saken, så vi får se.

Sune Johannesson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.