Tonårsvåndor och humor – Mia Öström har skrivit en av årets bästa ungdomsböcker

bokrecension Artikeln publicerades
Mia Öström har skrivit en av årets bästa ungdomsböcker.
Foto: Ola Kjelbye
Mia Öström har skrivit en av årets bästa ungdomsböcker.

Född på fel plats och fast med fel kille? I sin nya ungdomsbok fångar Mia Öström identitetssökandet med filmiska drag. Jonna Fries har läst den.

Mitt hjärta borde slå någon annanstans

Ungdomsroman

Författare: Mia Öström

Förlag: Gilla Böcker

Väder och skörd. Kor och traktorer. Madeleine är så trött på allt som har med släktgården att göra. Dessutom finns det inga synliga likheter mellan föräldrarna och henne. Hon är tvärsäker på att en förväxling måste ha skett på BB.

Madeleine har just slutat nian när hon vaknar upp på en höskulle tillsammans med skolans töntigaste kille.

Mia Öström har skrivit en rad böcker för olika åldrar, men alltid glänst lite extra när hon skrivit för tonåringar. Nu är hon aktuell med ungdomsromanen ”Mitt hjärta borde slå någon annanstans”, en bok där hon blandar sitt välslipade, poetiska språk med både humor och filmiska drag.

Madeleine har just slutat nian när hon vaknar upp på en höskulle tillsammans med skolans töntigaste kille. Dessutom är hon allergisk mot hö. Den stora frågan är så klart: vad har hänt? För säkerhets skull ljuger Madeleine sig in till stan för att skaffa akut-p-piller.

fakta

Mia Öström

Född: 1966 i Umeå

Bor: i Uppsala

Debut: romanen ”Den du söker finns inte här”

Böcker i urval: ungdomsböckerna ”Skuggsommar” och ”Vakuum”, mellanåldersboken ”Dödsbo” och (tillsammans med Anna Ehn) barnboks-serien om Sally

Priser: tilldelades Norrlands litteraturpris 2018 för ”Vakuum”

Visa mer...

Boken är flyhänt skriven med täta miljöskildringar och ilande tankebanor. Madeleine är, trots sin motvilja, starkt rotad i den lantliga miljön och nyper drabbande tag i detaljer när hon famlar efter argument för att fjärma sig. Tonen är både ivrig och underhållande.

Madeleine beskriver sig själv som en betraktare. Det är någonting som Öström skickligt också bygger in i hela romanens konstruktion. Alltihop är som en film. Scenanvisningar zoomar, i en blandning av torrt och humoristiskt, in rum och människor. Ibland finns även känslosamt formulerade partier märkta med ”voice over”. Och så mitt i allt detta: de dramatiska skildringarna av en tonårings våndor och drömmar i en skoningslös sommarvardag.

”Mitt hjärta borde slå någon annanstans” är en intensiv och drabbande roman om att söka sin plats i tillvaron

När Madeleine ändå är i stan bestämmer hon sig för att försöka snoka reda på vilka som föddes samma dag som hon själv. Och därmed få reda på vem som lever det liv hon borde leva. Det är ett oetiskt och komplicerat projekt, som leder till både besvärliga konflikter och varma släktmöten hon absolut inte väntat sig.

”Mitt hjärta borde slå någon annanstans” är en intensiv och drabbande roman om att söka sin plats i tillvaron. Det filmiska berättardraget är fint utmejslat, samtidigt som boken är full av starka stämningar och fängslande karaktärer med överraskande svar. Det här är en av årets bästa ungdomsböcker.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.