Annons

Turkisk domstol friger Ahmet Altan

Den turkiske författaren Ahmet Altan ska enligt ett turkiskt domstolsbeslut friges efter att ha suttit fängslad i mer än fyra år för sin påstådda inblandning i det misslyckade kuppförsöket 2016.
Kultur • Publicerad 15 april 2021
Den turkiske författaren och journalisten Ahmet Altan ska friges efter att ha suttit fänglad i fyra år.
Den turkiske författaren och journalisten Ahmet Altan ska friges efter att ha suttit fänglad i fyra år.Foto: Heiko Junge/NTB

Beslutet om frigivandet kom en dag efter Europadomstolen ECHR:s slagit fast att åtalet mot Ahmet Altan saknar grund.

71-årige Ahmet Altan är en av Turkiets mest lästa författare. Han fängslades 2016 för att under en tv-intervju ha stött upproret genom att "sprida subliminala meddelanden till allmänheten" och tvingades sitta frihetsberövad i tre år innan han 2019 dömdes till tio års fängelse.

Annons

Altan själv har hela tiden nekat till anklagelserna som han menar är ”groteska”.

En rad svenska kulturpersonligheter har uttryckt sitt stöd för den fängslade turkiske författaren och journalisten. I ett upprop som sampublicerades i Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Journalisten i februari krävde 17 namnkunniga personer att Altan omedelbart skulle friges.

I förra veckan släpptes hans utsmugglade fängelsememoarer "Jag kommer aldrig mer se världen" på svenska. (TT)

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons