Annons

Fassbinder-stjärnan Irm Hermann död

Film • Publicerad 29 maj 2020
Irm Hermann har avlidit. Arkivbild.
Irm Hermann har avlidit. Arkivbild.Foto: Britta Pedersen/DPA/TT

Den tyska skådespelaren Irm Hermann har avlidit, 77 år gammal, skriver tyska medier.

Hermann inledde sin karriär i legendariske regissören Rainer Werner Fassbinders filmer. 23 år gammal träffade hon Fassbinder på en tillställning och några dagar senare ringde han henne för att fråga om hon ville ha en roll i hans film, den första kortfilm regissören spelade in.

Annons

Hermann ingick därefter bland de skådespelare Fassbinder arbetade flitigt med. Sammanlagt gjorde de 19 filmer ihop, bland annat "Petra von Kants bittra tårar", där hon spelade huvudpersonens assistent Marlene. Deras sista filmer blev "Berlin Alexanderplatz" 1980 och "Lili Marleen" 1981, innan Fassbinder gick bort 1982.

Skådespelaren och regissören hade även privat en nära relation, ett tag levde de tillsammans som ett par, men till slut ville Hermann frigöra sig och flyttade från München till Berlin. Hon fortsatte att vara en flitigt anlitad skådespelare livet ut, såväl på film och i tv som på scen, och arbetade med bland andra Werner Herzog och serietecknaren Loriot.

Irm Hermann avled i tisdags efter en kort tids sjukdom.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons