Annons

”Ur klimatsynpunkt borde vi inte bygga fler privatbostäder i cement”

Del 10 av 10 av kultursidans klimat- och miljöserie ”10 år” där Virve Ivarsson intervjuar insatta i klimatkrisen om hur vi kan lösa den.
Johanna Alkan Olsson är docent i miljövetenskap, specialiserad på frågor kring hållbara städer. Och hon menar att nutidsmänniskan behöver bli bättre på att ha på sig yllesockor inomhus.
Klimat • Publicerad 3 augusti 2020 • Uppdaterad 6 augusti 2020
Johanna Alkan Olsson, docent i miljövetenskap, är specialiserad på frågor kring hållbara städer.
Johanna Alkan Olsson, docent i miljövetenskap, är specialiserad på frågor kring hållbara städer.Foto: privat

Hur klimatvänligt bor vi svenskar i dag?

– Man beräknar i dag att 25-30 procent av hushållens utsläpp kommer från bostaden.

Annons

– Vi har aldrig någonsin bott på så många kvadratmeter som nu, medelytan har aldrig varit så stor. Och vi vill också ha det varmt och skönt inne året om. Men det gör ju att våra bostäder är en stor källa till utsläpp.

– Sverige drabbades hårt av oljekrisen på 70-talet vilket gjort att vi lagt mycket energi på att isolera våra hus väl vilket sparar energi. Men i dag är det även populärt att bygga hus med stora fönster fast det försämrar husets möjlighter att ta upp värme.

Hur kommer det sig att det ser ut såhär?

– Vi har fått det mycket bättre, välståndet har ökat och kan man så vill många ha mer utrymme. Det har också blivit mode och status att bygga stort.

– Förr i tiden när människan var mer religiös så var det syndigt att visa att man hade rikedom och det höll oss tillbaka. Men problemet är att det i dag inte finns någon stoppgräns, inget som hindrar oss från att bara bygga större och större.

Vad är problemet med att det ser ut såhär?

– Att vi behöver begränsa våra utsläpp av växthusgaser och få ned dem till noll inom 20-30 år för att nå klimatmålen och förhindra en för hög uppvärmning av vår planet.

– Vi vet att uppvärmningen kommer att ge mer fukt och mer värmeböljor och med det kommer en massa andra kostnader. Rent krasst kommer det att dö fler människor på grund av värmeböljorna. Fler dog till exempel under värmeböljan 2018.

– Och våra hus klarar värmen dåligt. Den gör att trähusen ruttnar snabbare och ökar risken för att de välisolerade husen möglar.

– Också hotar uppvärmningen den biologiska mångfalden och gör att vissa arter trängs ut och att andra tar över. Gräs kommer till exempel att klara sig bra men många blomsorter riskerar att duka under.

Annons

Vad kan du se för lösningar?

– Jag tror att vi behöver besinna oss kring hur stort vi bor, tänka över hur vi lägger upp städerna och utformar hus och offentliga platser. Att våra boplatser är tillgängliga men att vi kanske bor lite mindre.

– Och sedan se över vilka material vi bygger i. Cementhus är relativt lätta att sköta om när de väl är byggda men de har en väldigt stor klimatpåverkan. Så egentligen borde vi inte bygga nya privatbostäder i cement längre. Trähus behöver skötas om mer men har en mycket lägre klimatpåverkan och bra isolering. Så vi borde i högre grad bygga nya privatbostäder i trä.

– Sedan byggs det väldigt mycket bostäder i dag och man borde ifrågasätta om alla de behövs. Och om vi verkligen borde bygga lägenheter som är så stora och har så stora fönster.

Upplever du att vi är på väg i den riktningen?

– Nej, för byggbranschen bygger för en efterfrågan som är större än vad den borde vara.

Vad kan man göra åt det?

– Jag tror att skolan kan ha en viktig roll i att lära ut information om klimatfrågan och att vi behöver lägga om samhället. Sedan kan du ju som privatperson besinna sig och fundera på om du verkligen behöver bygga ut. Du kan också engagera dig för att skapa offentliga vardagsrum som gör det lättare för oss att bo på mindre yta.

– För att rent allmänt minska dina utsläpp från din bostad så kan du kan sätta solpaneler på taket och satsa på energisnåla hushållsmaskiner och lampor. Och byta till förnyelsebar el och komma ihåg och stänga av allt som förbrukar el när du inte använder det.

– Och så borde vi bli bättre på att sänka värmen och ta på oss yllekläder. Jag läser just nu en bok som heter ”Hitom himlen” och som utspelar sig i norra Sverige på 80-talet och där har de som en självklarhet yllesockor och ytterkläder på sig inomhus. Så gör vi inte i dag, men historiskt sätt har det snarare varit det vanliga än det sätt som vi lever på nu, säger Johanna Alkan Olsson.

Virve IvarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons