Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Våld mot kvinnor – det utdragna brottet som ingen vill se

Veronica Palm gör debut med en spänningsroman av annorlunda slag. ”Inte alla män” börjar med ett blodigt dråp och skildrar den smärtsamma vägen dit. Inger Melin har läst.
Veronica Palm skildrar två kvinnor som på ytan har allt.
Veronica Palm skildrar två kvinnor som på ytan har allt.
Foto: Bengt Alm

Det är ingen hårresande jakt på en ansiktslös mördare i mörker. Men det är obehaglig spänning nog. Mitt i en ljus vardagslunk ligger tortyren ständigt på lur. Och offret gör allt för att skydda gärningsmannen.

Japp, det handlar förstås om kvinnomisshandel och lukten av blod finns med från första sidan. Veronica Palm skildrar två kvinnor som på ytan har allt.

Spänning /Crime

Inte alla män

Författare: Veronica Palm
Förlag: Bokfabriken

Emilia sitter i riksdagen, är frånskild och har en jämställd exman. Josefine är gift med Nils Engbom. Toppolitiker, social, charmig, behärskad och vill bygga ett nytt och bättre Sverige. Josefine lägger all tid på att försöka bli Nils perfekta hustru. Efter 20 års misshandel har hon lärt sig att dölja sina skador och isolera sig så ingen ska förstå. För han slår och våldtar.

"Veronica Palm vet vad hon beskriver. Hon är ordförande i Alla kvinnors hus och kan skildra den slagna kvinnans logik."

Men! Just när Nils ska bli minister inser Emilia att Josefine blivit slagen. Och hon ger sig inte utan vill stötta Josefine. För vad är annars allt vackert tal inom politiken värt?

Veronica Palm vet vad hon beskriver. Hon är ordförande i Alla kvinnors hus och kan skildra den slagna kvinnans logik. Och hur Josefine resonerar: om hon polisanmäler Nils gör hon honom illa. ”Då är hon inte bättre själv, hon om någon vet hur ont det gör att bli skadad av den man älskar ”.

Otäckt med tanke på siffrorna som Veronica Palm listigt bakar in, få förövare blir anmälda, än färre dömda. Att spöa sin fru verkar vara ett brott som är lätt att komma undan med, konstaterar Palm. Här finns lite av en manual: exakt vad säger du när du misstänker att någon blir slagen?

Emilia då? Hon jagar lite kärlek och sliter i riksdagen. Det är en miljö Veronica Palm kan utan och innan efter tretton år som S-ledamot, en rad tunga uppdrag och ett år I EU-parlamentet. Just nu leder hon regeringens tandvårdsutredning.

Arbetet i riksdagen verkar inte som en glädjefest. Och såsom i det stora så ock i det lilla.

Nyligen blev 33-åriga Sarah Everard kidnappad och mördad mitt i London. Det ledde till stora demonstrationer, men också till att man började diskutera (som i tidningen The Guardian) hur små saker i vardagen är del av en struktur. En studie visar att män brer ut sig mer på gatan, och varför kan de ostraffat vara aggressiva verbalt mot kvinnor i offentlig miljö men bötfälls om de kastar papper?

Veronica Palm skildrar ett på ytan jämställt riksdagsarbete där män fortfarande hjälps fram och lyfts upp, av sig själva men också av ledande kvinnor. Det är bittra, konkreta och läsvärda markeringar.

Visst läser man nervöst och hoppas att Josefine ska komma undan. Och slutet? Inte riktigt vad man trodde.

Veronica Palm, tidigare toppolitiker inom S, debuterar som romanförfattare med boken "Inte alla män".
Veronica Palm, tidigare toppolitiker inom S, debuterar som romanförfattare med boken "Inte alla män".
Foto: Bokfabriken

Läs mer