Världens ord möts i Edinburgh
Här sker intensiva möten mellan författare och läsare. I små och större tält slussas publiken in och ut från tio på förmiddagen till tio på kvällen. Inga förlagsmontrar skymmer det som är viktigast: författarna och böckerna och det som kommer med det. Här finns en enda bokhandel som sköts med utgångspunkt från dagens författarframträdanden. I tre tält kan man fräscha upp sig med te, kaffe, öl och smårätter. Gräsmattan i mitten fungerar som picknickplats för familjer och skolklasser. När det gäller barnens program räknas festivalen som en av de mer ambitiösa. Det löper parallellt med vuxenprogrammet och här har varken snålats med underhållning eller pedagogik.
"The world, in words" – Världen i ord – är årets festivalmotto. Under den rubriken samsas teman som En ny världsordning, Amerika nu, Litterära pionjärer, Det nya Europa och så vidare. Bland de gästande författarna märks fyra nobelpristagare och lika många Bookervinnare, men även ett 40-tal debutanter som möter sin publik i föreläsningar, diskussioner, intervjuer, ståuppframträdanden eller workshops. Nytt för året är en tävling där publiken får föreslå vinnare av ett debutantpris.
Under rubriken "The Past is a Foreign Country" (Det förflutna är ett främmande land) deltar jag i en workshop ledd av J F Derry. Han är författare till "Darwin i Edinburgh", en bok som lyfter fram det inflytande Skottland och Edinburgh hade på den unge Charles Darwin och hur det ledde till att han utvecklade sitt stora intresse för naturen och arternas uppkomst. Vi är runt tjugo personer, de flesta har kommit långt med att gestalta sin egen familjehistoria eller andra händelser. Jag frågar hur jag ska bemöta folk som vill skriva "hur det var" istället för att göra en bra historia av sitt material. "Artistic licence" svarar Derry. "Och att komma ihåg att man aldrig kan översätta känslor till historiska fakta."
Edinburgh International Book Festival är med sina 17 dagar antagligen världens längsta bokfestival. Alltsammans började 1983, men blev ett årligt arrangemang från 1997. Ekonomiskt stöds den från alla upptänkliga håll: från Scottish Arts Council till Royal Bank of Scotland, till The Times, Goetheinstitutet och Svenska ambassaden och många fler.
ººFör mer info : edbookfest.co.uk.
I nästa vecka kommer Elisabet Norins slutrapport.