Annons

"Vi har en romantiserad bild av Gustav Vasa"

I podden "Diktatorer" vill Parisa Amiri ta ett nytt grepp om historiska envåldshärskare och spåra deras betydelse till i dag.
Poddar • Publicerad 8 september 2020
Parisa Amiri har alltid många järn i elden, nu är hon aktuell med podcasten "Diktatorer" för Spotify. Pressbild.
Parisa Amiri har alltid många järn i elden, nu är hon aktuell med podcasten "Diktatorer" för Spotify. Pressbild.Foto: Christopher Lanaway

Vad hade Hitler, Stalin, Dracula, Idi Amin och Kleopatra gemensamt? Svaren kommer i Spotifys nya poddsatsning "Diktatorer", där programledaren Parisa Amiri bjuder in gäster och varje avsnitt gör ett djupdyk i en särskilt känd diktator.

– Jag är angelägen om att lyfta folks blick från det dagliga nyhetsflödet och få mer perspektiv på hur vi borde vara vaksamma på liknande tendenser vi ser i dag, säger Parisa Amiri.

Fascister och populister

Annons

Experter har bjudits in för att diskutera fascister, populister och auktoritära ledare med total makt som undanröjt demokrati och opposition. Amiri hoppas att podden ska vrida och vända på begreppet ondska, vad det betyder och hur det uppstår.

– Det lockade mig att titta på "är de födda onda?" Finns svart och vit ondska i de här fallen? Det är omöjligt att prata om dagens ledare på det här sättet för det skulle bli så mycket backlash. Då har vi turen att vända oss till de här personerna. Än så länge är det i alla fall okej att säga att Hitler är ond, men det där förändras ju från dag till dag, säger Parisa Amiri.

Parhästen dyker upp

Första avsnittet av "Diktatorer" behandlar Mao Zedong. Dels ur ett historiskt perspektiv, men också hur hans styre relaterar till Kinas stormaktsambitioner idag. I ett annat avsnitt gästas Parisa Amiri av sin gamla parhäst i "På spåret", historikern Gunnar Wetterberg, och behandlar Sveriges egen Gustav Vasa.

– Jag hoppas att folk kommer att se på Gustav Vasa med andra ögon efter det avsnittet. Vi har haft en väldigt romantiserad och idoliserad bild av honom.

TT: Kommer man att ställa in Vasaloppet efter det här?

– Om det är nån som kan rasera en nationalskatt på det sättet är det Gunnar Wetterberg, säger Parisa Amiri.

Fakta: "Diktatorer"

Podcast som produceras av Spotify utifrån en amerikansk förlaga. Premiär 9 september.

Diktatorer och gäster:

9/9 Mao

Malin Oud, Kinakännare och chef för Raol Wallenberginstitutets Stockholmskontor

16/9 Hitler

Elisabeth Åsbrink, författare och journalist

23/9 Kim Jong-il

Patrik Lundberg, journalist

30/9 Kim Jong-un

Patrik Lundberg, journalist

7/10 Kleopatra

Allan Klynne, arkeolog och författare

14/10 Gustav Vasa

Gunnar Wetterberg, historiker

21/10 Idi Amin

Göran Hydén, Afrikakännare

28/10 Djingis Khan

Henrik Höjer, vetenskapsjournalist

4/11 Stalin

Irina Karlsohn, universitetslektor i ryska på Högskolan i Dalarna

11/11 Vlad III Dracula

Ingmar Söhrman, professor i romanska språk samt författare till boken "Den sanna historien om Dracula: mannen – myten – legenden"

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons