Annons

"Vi har inte sådana aktriser i dag"

Kollegor som jobbat med Gunnel Lindblom beskriver henne ofta med ordet "kraftfull". Hennes starka integritet gjorde intryck på många.
Teater • Publicerad 24 januari 2021
Gunnel Lindblom regisserade ett 30-tal föreställningar på Dramaten. Arkivbild.
Gunnel Lindblom regisserade ett 30-tal föreställningar på Dramaten. Arkivbild.Foto: Gunnar Lantz/SvD/TT

Skådespelaren Ewa Fröling säger att hon tog emot beskedet om Gunnel Lindbloms död med stor bestörtning.

– Vi har jobbat mycket ihop genom åren, men jag minns henne också som samtalspartner och vän, det är fruktansvärt sorgligt och jag blir verkligen jätteledsen.

"Eftertänksam"

Annons

Hon beskriver Gunnel Lindblom som intressant, kunnig, intelligent – och supersnygg.

– Vi har inte sådana här aktriser i dag med det där lite italienska, hemlighetsfulla och sensuella uttrycket. Hela hennes väsen var eftertänksamt. Det tog ett tag att få svar på en fråga, men det var helt okej.

Skådespelaren Stina Ekblad tycker att hon hade en hög integritet som regissör och skådespelare.

– När hon regisserade en så fick hon sin vilja fram, men inte genom att vara påstridig. Hon behövde inte det. Det är viktigt att lyfta fram hennes arbete för kvinnor, för kvinnliga skådespelare och regissörer.

"Mycket saknad"

Stina Ekblad och Gunnel Lindblom jobbade tillsammans flera gånger, senast i "Oidipus/Antigone" på Dramaten 2017.

– Hon hade inget behov av att framhäva sig eller vara sådär pladdrig som folk är nu för tiden. Jag kan säga att hon kommer att vara mycket saknad.

Även Reine Brynolfsson medverkade i pjäsen. Han säger att Gunnel Lindblom var en fantastisk skådespelare med en oerhörd närvaro och beskriver henne som en lyhörd och känslig regissör.

– Hon var orädd och kraftfull och kommer att bli mycket saknad. Jag är glad att vi fick jobba tillsammans i "Oidipus/Antigone". Hon regisserade en av de första pjäserna jag gjorde på Dramaten 1993, "Drömkvinnan". Ett otroligt roligt och stimulerande arbete.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons