Widmark & Lidbeck: "Tvättade pengar" & "Lyckans hjul"

Pensionärer har huvudrollen i den framgångsrika duon Martin Widmarks och Petter Lidbecks nya deckarserie för unga.
Kultur • Publicerad 20 maj 2007

Vem har tid att vara privatdetektiv idag, om inte våra lediga, penningstinna pensionärer? Kanske var det så Petter Lidbeck tänkte när han fick idén till dessa två barnböcker. En skrivarpartner hittade han i barndeckarförfattaren Martin Widmark.

Dagny, Grace och Osvald är pensionärsgänget som kan ägna all tid åt att leva livets glada dagar och resa vart de vill, så långt pengarna räcker. För det är pengar som är huvudtemat i böckerna.

I den första, "Tvättade pengar", blir Dagny i inledningen hånad och nonchalerad av bankdirektör Noppe Lagerberg när hon försöker låna 5000 kr.

Bankdirektören vill inte offra pengar på någon som snart ska trilla ihop och dö. Tack vare detta finner hon i sitt upprörda tillstånd sina två vänner Grace och Osvald.

Herrn i trion har av banken blivit blåst på en halv miljon som han placerat där, så beslutet är fattat av "de gråhåriga", de tänker inte låta sig hunsas och luras mer. Bankchefen låter kundernas pengar blåsa hem till sig via ett enormt underjordiskt rör. Deckartrion har fått en gåta att lösa.

I den andra, "Lyckans hjul", far trion på en solsemester, där det också finns giriga yngre män som bara längtar efter att få roffa åt sig en pensionärs sparkapital. Lite kärlek, om än platonisk, bjuder författarparet också sina unga läsare på. Osvald blir betuttad i Dagny när han får syn på hennes röda bh-band.

Widmark och Lidbeck skriver varannat kapitel i två tätt sammanflätade böcker. Mycket humor, mycket tokigheter och lite spänning. Nytt kapitel, ny författare, precis som en del av tv-såporna, och de brukar också bli lite ytliga och röriga, fast tittarvänliga.

Kanske passar "Tvättade pengar" och "Lyckans hjul" också att göra tv-serie av. Martin Widmarks "Lasse-Majas detektivbyrå" blev ju adventskalender. Böckerna är lättläst underhållning för 10-11-åringen.

Elisabet Radeklev

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.