Woodstockfestivalens skapare död

Musik • Publicerad 9 januari 2022
Konsertarrangören och musikprofilen Michael Lang avled under lördagen. Arkivbild.
Konsertarrangören och musikprofilen Michael Lang avled under lördagen. Arkivbild.Foto: Evan Agostini/AP/TT

Den amerikanske musikprofilen Michael Lang har avlidit, 77 år gammal. Han är inskriven i historien som en av skaparna av den legendariska rockfestivalen Woodstock.

Enligt Billboard avled Lang på lördagen i New York i sviterna av cancer. I slutet av 1960-talet planerade han tillsammans med Joel Rosenman, Artie Kornfeld och John P Roberts en tre dagar lång musikfestival på en bondgård i den lilla staden Bethel i USA – och när Woodstock realiserades 1969 uppträdde musikikoner som Janis Joplin, The Who och Santana på festivalen.

– Jag bokade tre av de hetaste banden på den tiden – Jefferson Airplane, Canned Heat och Credence Clearwater Revival, berättade Michael Lang för Billboard 2019.

– Det gav oss omedelbar kredd och när det började pratas hade snöbollen satts i rullning.

Efter Woodstock startade Lang skivbolaget Just Sunshine Records, med artister som Karen Dalton och senare Billy Joel. Han hjälpte till att göra pr för Woodstocks 25-årsjubileum och planerade också ett 50-årsjubileum för festivalen. Det sistnämnda ställdes dock in efter en rad bakslag.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.