Ystads konstmuseum: Per Svensson
Per Svenssons retrospektiva utställning på Ystads konstmuseum är belamrad med verk i alla möjliga tekniker och stilar vilket först ger ett kaotiskt intryck. Det är tydligt att Svensson vill manifestera att idéflöden och processer är viktigare än resultaten och de enskilda verken.
Som en nutidada Vinci presenterar han skisser över framtida boenden och utopiska projekt: "City of Non-Gravity", "Future Sun Power Station", "Cosmic Radiation and Solar Heat System". Svensson odlar tanken på "allkonstverket", det som ska förändra världen.
I en monter ligger innehållet ur Svenssons verk "Icelandic Project". Foton, tidningsklipp, en sedel, kvitton och lappar har bevarats med ett inslag av nostalgisk exotism från en resa till Island på 80-talet.
Det var enresa av stor betydelse för Svensson då han på ön inspirerades av naturens ljud och krafter. Denna inspiration märks inte minst i "Soundwaves-Sunset-Silence". Genom en öppning i form av silhuetten från en människokropp träder man in i videoverket som Svensson gjort tillsammans med Ebbot Lundberg, tidigare frontfigur i rockbandet Union Carbide Productions och numera detsamma i Soundtrack of Our Lives.
Filmen är gjord som den typen av avtryck man gjorde på dagis när man målade på en sida av pappret, vek det och tryckte till. Surrealisterna kallade metoden dekalkomani. På så sätt blir bilden som spegelvänd med utgångspunkt i mitten. Verkets bilder på havets vågor och solnedgången fungerar precis som en sådan spegel. Ljudspåret bygger på en transformerad röst som ger verket en suggestivt, lite obehaglig, karaktär.
I sina experimentförefaller Svensson, som så många i sin generation, starkt påverkad av Joseph Beuys. Men där Beuys lämnar ett mysterium åt var och en att formulera sig själv i är Svensson övertydlig och hans konst inbjuder inte till samma upptäckter. Överallt i utställningen dyker olika plakatliknande slagord upp med uppmaningar som "Never follow leaders" och "You can"t stop creation". Det blir lätt bara tomma fraser.
Nästan allt Svensson gör tycks härstamma ur en intuitiv känsla att skapa, inte lika ofta tycks verken utgå från en bärande idé. Det är tekniskt fascinerande och fullt av intressanta tankegångar men vem kommunicerar Svensson med? Kanske grundar det sig i en ovilja att etablera sig, att behålla sin outsiderposition.
Med en utgångspunktatt till varje pris arbeta mot ett konstnärligt, politiskt och socialt etablissemang framstår Svensson som en sökare – inte så sällan med religiösa övertoner – som odlar myter kring sig själv och konsten. Konsten ska vara fri och ren, den kan inte ägas eller klassificeras. Mer än någonting annat är Svensson en drömmare.