Annons

Landsbygden är redo för gårdsförsäljning

Trots att riksdagen redan för ett år sedan fattade beslut om att tillåta gårdsförsäljning så har ingenting hänt. Regeringen förhalar frågan. Det är dags att komma till skott nu, skriver moderater i regionen so bjuder in till seminarium om frågan i riksdagen.
Handel • Publicerad 2 april 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Visst borde man kunna ta cykeln till närmsta vingård eller bryggeri och handla?
Visst borde man kunna ta cykeln till närmsta vingård eller bryggeri och handla?Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Den andra maj har det gått ett år sedan riksdagen gav regeringen i uppdrag att möjliggöra gårdsförsäljning vid svenska ölbryggerier och vingårdar, utan att göra avkall på Systembolagets monopol. De rödgröna partierna var – och är – emot detta. Det präglar också rödgröna regeringens insats för att föra arbetet i fråga framåt. Den är noll och ingenting. Det enda regeringen hittills lyckats med är att utlova att en utredning ska tillsättas. Men inte i år, utan först nästa år.

2020 ska regeringen tillsätta en utredning om gårdsförsäljningen. Detta som en av punkterna i januariöverenskommelsen mellan rödgröna regeringen, liberalerna och centerpartiet. Exakt vad som ska utredas är oklart. För det första så finns riksdagsbeslutet om att gårdsförsäljning ska införas. För det andra så genomfördes redan 2010 en utredning som visade hur gårdsförsäljning kan införas med bibehållet detaljhandelsmonopol och är förenligt med EU-rätten. Tio år efter den förra utredningen och minst ett och halvt år efter riksdagsbeslutet vill regeringen tillsätta en ny utredning. Det är nästan imponerande långsamt.

Annons

Varför denna tvekan? Vad behöver utredas ytterligare?

En moderatledd regering skulle istället – trygg med tidigare utredningsresultat och med riksdagens majoritet i ryggen – skyndsamt ha beslutat om att införa gårdsförsäljning. Ett beslut som vi med stolthet skulle ha sett leda till att vuxna människor blev utsatta för mindre förmynderi. På samma gång skulle många företag på landsbygden få bättre förutsättningar att växa. Vi hade inte stannat vid vackert tal om att hela Sverige ska leva och vikten av närodlat – vi hade bedrivit politik som gett resultat.

Vi tänker inte acceptera att regeringen svarar på riksdagens tillkännagivande med att tillsätta ytterligare en utredning. Det är ett felaktigt sätt att hantera frågan. Därför uppmanar vi regeringen att se till att gårdsförsäljning tillåts.

Skåne med bördiga jordar, milt klimat och profilerad besöksnäring har varit redo länge. Vi kan inte stå och stampa länge till. För oss är det inte frågan om vi sätter igång – utan varför vi inte redan är igång. Det är absurt att Systembolaget får leverera alkohol till bostaden med budbil, men att man inte får ta cykeln till närmsta vingård eller bryggeri och själv köpa samma eller motsvarande dryck och gynna de lokala näringarna.

Nu bjuder vi in berörda branschorganisationer och riksdagspolitiker att ställa sig bakom denna uppmaning och delta på ett riksdagsseminarium om gårdsförsäljning den 2 maj för att uppmärksamma ettårsdagen av riksdagens beslut och gemensamt sätta tryck i frågan och stoppa förhalandet.

Vår uppmaning till regeringen är tydlig: Slösa inte bort mera tid. Det är dags att gå från långbänk till handling – för besöksnäringens och landsbygdens skull.

Ulrika Heindorff (M)

Riksdagsledamot, Helsingborg

Anna Jähnke (M)

Regionråd Region Skåne, Helsingborg

Annons
Annons
Annons
Annons