Alla flickor borde få sminka sig om de vill

Hon hade en mascara i väskan. För det fick hon slag och dödshot från sin egen mamma och pappa. Vi måste stötta flickor som lever i ofrihet.
Ledare • Publicerad 4 april 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Hederskulturer håller flickor och kvinnor i ett hårt grepp runt om i världen – och här i våra trakter.

I onsdags dömde Blekinge tingsrätt ett par för att ha misshandlat sin dotter. Ur domen (något kortad):

”När hon kom hem från skolan upptäckte hennes fader efter kontroll av hennes tillhörigheter att hon hade mascara i en ficka. Fadern blev då ”förbannad” och tillkallade skrikande modern och tillsade modern att lösa ”problemet”. Fadern tillsade modern att slå henne, men modern vägrade. Då blev fadern än argare och slog modern vilken förgäves försökte lugna ner situationen. Modern föll till föga och drog henne i håret samt utdelade slag och sparkar. Hon drogs ner på golvet och modern sparkade på henne. Modern hade inga skor på sig. Slagen och sparkarna träffade mest i ansiktet och ryggen. Fadern var inte nöjd med moderns behandling utan började själv slå och sparka henne. Han drog henne också i håret så att hon ramlade. Då tog han tag i hennes slöja och drog upp henne och slog henne ytterligare. Hon tappade mycket hår. Faderns slag och sparkar träffade henne på ryggen, i magen, på fötterna och på benen. Hon fick en blåtira, vilken försämrade hennes syn och medförde huvudvärk jämte näsblod. Fadern hotade också att döda henne och uttalade att ”du ska inte ta dig härifrån levande”. Därefter tog han stryptag på henne. Det svartnade för ögonen. Hon kunde inte andas.”

Detta hände i Sölvesborg och stödet för tanken att flickor inte bör visa upp sig finns runtomkring oss. 2016 mördades den pakistanska modellen Qandeel Baloch av sin bror, eftersom hon hade lagt ut lättklädda bilder på sociala medier och ifrågasatt den religiösa kulturen.

När GP kartlade grupper på nätet för unga i Sverige uttryckte en del sympatier. Från Helsingborg och Malmö kom rösterna: ”Hon skulle sänka hennes familjs rykte med sina porrliknande videos på nätet. Hon kommer från en religiös familj, hennes bror sägs ha varnat henne sen tidigare men hon lyssnade inte så han ströp henne till döds. Walla hon förtjänar det”. ”Hon skämde ut hela deras familj”. ”Fortsätt försvara en slyna, det säger bara vilka ni är” (9/8 -16). Uttalat av unga killar, sannolikt elever i svenska skolor.

Den som har mött kvinnor i slöjor vet dock att många har ögonsmink, så långt ifrån alla följer de hårdaste reglerna som en del imamer lär ut. Inte heller håller alla muslimska föräldrar sina barn så hårt.

Men det finns de som misshandlas av sina egna föräldrar för att ha haft en mascara i väskan. Vi kan inte rädda alla flickor i världen, men dem som lever här måste vi våga se.

Läs gärna också

Carolin DahlmanSkicka e-post