GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sofia Nerbrand: Alla kan vinna på en ny regering

Även om inte alla skålar för Ulf Kristersson borde de flesta se att glaset är halvfullt.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 13 september 2022 • Uppdaterad 14 september 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Ulf Kristersson besökte Gamlegården i Kristianstad i början av september
Ulf Kristersson besökte Gamlegården i Kristianstad i början av septemberFoto: Simon Rehnström

Svenskarna är tudelade. Hälften är förfärade och hälften är förtjusta över att det verkar bli regeringsskifte. Många förenas dock i att de framför allt var emot den andra sidan när de lade sin röst i söndags.

Tänk om fler skulle kunna börja se glaset som halvfullt istället. Erkänna möjligheterna med en ny ledning av landet.

En moderatledd ministär kommer att vara mer benägen att lägga grunden för mer kärnkraft i södra Sverige. Det senaste beskedet att Ringhals 4 kommer att vara avstängt till slutet av januari – med ökade elpriser och risk för elavbrott som följd – är en brutal påminnelse om hur angeläget det är att få inhemsk planerbar energiproduktion på plats så fort som möjligt.

Detta torde alla uppskatta.

Alla tycks också överens om att gängen ska knäckas, och nu kan vi förvänta oss en dansk utveckling av kriminalpolitiken. Polisen behöver bättre befogenheter, även om anonyma vittnen och särbehandling av hela utanförskapsområden är problematiska. Hur som helst kommer vi att få se mer än vända stenar och raljanta Twitterinlägg från Morgan Johansson.

”Hur som helst kommer vi att få se mer än vända stenar och raljanta Twitterinlägg från Morgan Johansson.”

Det är också sunt i sig med ett maktskifte. En regering utnämner en mängd nyckelpersoner och det behövs inte fler med S-partibok. De partier som gick till val för maktskifte kommer också att återinföra tjänstemannaansvaret i offentlig förvaltning, vilket den oförsiktiga pandemihanteringen som drevs på av Folkhälsomyndigheten belyste behovet av.

Vidare borde vi kunna förvänta oss att gårdsförsäljning blir tillåten, att äganderätten stärks och att en reformering av friskolesystemet fokuserar på att behålla valfriheten, säkra kvaliteten – och samtidigt respektera privata företag.

En borgerlig regering borde också kunna hitta stöd från både C och SD att förbättra företagsklimatet. Slopa onödiga regler, gallra bland myndigheterna och pressa ner skattetrycket. Göra det mer lönsamt att arbeta.

Alla förstagångsväljare som röstade på M förväntar sig med all rätt liberaliseringar av bostadsmarknaden så att lägenhetsköerna blir kortare och att fler får råd att äga sitt hem.

”Fler behöver få upp ögonen för den förda politikens uppsidor.”

M, KD och L är också varma EU- och Nato-vänner sedan länge. Det borgar för ett stort engagemang att leda unionens arbete under det första halvåret nästa år då Sverige är ordförande, samt att lotsa vårt land in i försvarsalliansen.

Detta är inte minst viktigt eftersom väst – Sverige inkluderat – ligger i krig med Ryssland. Europa, Storbritannien och USA måste hålla ihop. Vi behöver göra allt kan vi för att Ukraina ska kunna kasta ut Putins tortyrmakare och göra oss av med vårt ryska energiberoende.

Kort sagt kommer vi med en ny regering att få se en lång rad beslut som behövs för att göra Sverige friare, roligare, säkrare och mer välmående. Men Moderaternas huvudlöfte – att få ordning på Sverige – får inte leda till för långtgående inskränkningar av personlig integritet och individuella rättigheter. De segerrusiga nationalisterna får inte diktera för mycket.

Glöm inte heller att det går att skaka hand med S för att få igenom allt det som Magdalena Andersson underströk att de är överens om under slutduellerna i tv. Ulf Kristersson måste visa både kreativitet och lyhördhet för att kunna navigera rätt i ett numera mycket polariserat Sverige.

Fler behöver få upp ögonen för den förda politikens fördelar.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.