unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Är public service Rädda Barnens presstjänst?

P1 gör ett dåligt jobb när man upprepar en organisations vinklade budskap rätt av utan kritiska frågor.
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

På onsdagen sände P1 Morgon ett reportage med rubriken "Tusentals ensamma barn på flykt till Europa". Som illustration till reportaget användes bilden av en treårig pojke som låg död i vattenbrynet.

Självklart högg det till lite i hjärtat. Ett litet barn. Många små barn. Ensamma. Fy, man går sönder inuti.

Men problemet är att Sverige inte kan ta ansvar för alla som behöver hjälp. I inslaget talas det om att många kommit utan föräldrar till Europa under de senaste fem åren ”på flykt undan konflikter, strider och matbrist".

Matbrist alltså? De som flyr undan konflikter kan få asyl efter prövning hos Migrationsverket, men den som flyr från matbrist är ekonomisk migrant, och tyvärr kan inte svenska skattebetalare hjälpa alla i världen som inte har nog att äta. Detta är tufft att konstatera, men nödvändigt.

Public service-kanalen hajade dock inte till kring denna krassa verklighet utan agerade som om man höll presskonferens. Reportern berättade att Rädda Barnen publicerar "en rapport kring de ensamkommande barnen, som biståndsorganisationen anser att Europa har försummat och misslyckats att skydda".

Inte en kritisk fråga. Inte en siffra. Inte ett uns av förståelse för målkonflikter och funderingar över detta att "Europa" – det vill säga europeiska skattebetalare – ska ha en skyldighet att skydda ekonomiska migranter. Inga tankar kring vilka risker man utsätter barn för om man ger dem hopp om ett bättre liv här om de bara beger sig ut på långa, farofyllda resor... Nej, inget sånt. Bara en återupprepning av Rädda Barnens budskap.

"Försummat" och "misslyckats" är stora ord. Oemotsagda av P1. Förmedlade rätt ut i etern av public service.

Rädda Barnens generalsekreterare fick uttala sig om att de har mött många av dessa barn i sin verksamhet. ”Vi har kämpat för att de ska få ta del av grundläggande rättigheter".

Men vad är det hon säger? Få ta del av grundläggande rättigheter som svenskars löner alltså? För att man saknar mat? Inse vidden av detta. Här skulle man kunnat tänka sig att en seriös reporter undrade över detta, kritiserade, ifrågasatte. Men icke.

Om journalisten var stressad eller om har en politisk agenda kan man fundera över, men nog är det märkligt. Om vi skattebetalare nu ska tvingas finansiera den här typen av mediebevakning bör kvaliteten höjas.

Visst är förtroendet för medier fortfarande högt i Sverige – 56 procent litar på radio och tv enligt SOM-institutet – men med tanke på den här typen av indirekt vinklade reportage är den höga förtroendesiffran faktiskt illa, för då kan väljare förledas.

Journalisten Jan Josefsson skrev i helgen en krönika i DN om bristerna i svensk journalistik; han ansåg bland annat att journalister i många år har svikit vad gäller "de riktigt brännande och viktiga samhällsfrågorna".

Han lyfte det uppenbara att sådant kan öka misstron mot media generellt. "Slår vi tillbaka mot all kritik och har allt för ömma tår riskerar vi journalister att gräva vår egen grav".

Ja, och varje uselt reportage som publiceras med högfärdigt prat om att det görs "i allmänhetens tjänst" är ett spadtag.

.

.

Läs gärna också

Ledare: Vad tusan håller SVT på med?

Ledare: Vänstervridningen i SVT och SR skaver

Ledare: Krymp svensk public service också