Sofia Nerbrand: Utmärkt att vi får en blå regering i en allvarsam tid

Statsminister Ulf Kristersson gör klokt i att varna för ännu tuffare tider.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 18 oktober 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Statsråden i den nya regeringen under promenaden från riksdagshuset till slottet på tisdagen. Energi- och näringsminister samt vice statsminister Ebba Busch (KD), statsminister Ulf Kristersson (M), arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).
Statsråden i den nya regeringen under promenaden från riksdagshuset till slottet på tisdagen. Energi- och näringsminister samt vice statsminister Ebba Busch (KD), statsminister Ulf Kristersson (M), arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brotten, segregationen och energikrisen. Det är de högprioriterade problemen för de tre mer konservativa partierna i regeringsunderlaget. Det märktes tydligt när statsminister Ulf Kristersson (M) läste upp sin regeringsförklaring inför en fullsatt kammare i riksdagen på tisdagen.

Han utsåg sin partikamrat Maria Malmer Stenergard från Åhus till migrationsminister. Hon slog återigen fast att betydligt färre människor ska kunna slå ner sina bopålar i Sverige framöver. Ett paradigmskifte, som Jimmie Åkesson (SD) uttryckte saken i fredags när fyrklövern presenterade sin överenskommelse i Tidöavtalet. Samtidigt står det klart att det är en borgerlig – blå – ministär, utan Sverigedemokraterna, i synen på ekonomi, kultur och utrikespolitik.

Att vårt land bara ska ta emot 900 kvotflyktingar är dock ynkligt. Vi har pengar och plats för fler kvinnor och barn, som lever under de allra svåraste förhållandena och handplockas av FN. Att M och SD också vill skruva åt reglerna för arbetskraftsinvandrare är olyckligt. Vi talar om välutbildade ingenjörer från Indien som gör insatser på IT- och telekomföretag i Lund och Stockholm. Och vi behöver även säsongsarbetande bärplockare från Thailand. Retoriken om invandring och invandrare som problem är att måla fan på väggen i onödan. Med rätt förutsättningar bidrar människor till välstånd och variation.

Det är därför nödvändigt – av såväl sociala, ekonomiska som rättviseskäl – att strama upp bidragssystemen och se över skatter för att det alltid ska löna sig ordentligt att arbeta. Det sticker i ögonen när personer som har kommit till Sverige i vuxen ålder, och aldrig har försörjt sig själva, får i stort sett lika mycket pengar i månaden som dem som ställer klockan tidigt och går till jobbet varje morgon. Det är utmärkt att regeringen Kristersson lovar att lösa detta.

Det mer liberala partiet i regeringen koncentrerar sig just på arbetsmarknad, integration, jämställdhet och skola. Det kan man utläsa i vad Liberalernas fem nya statsråd ska ägna sig åt. Plus klimat- och miljöfrågorna som den rekordunga ministern Romina Pourmokhtari (L) ska ta sig an. På Klimat- och näringslivsdepartementet, tillsammans med Ebba Busch (KD).

”Det är intressant och nydanande att den nya borgerliga regeringen kopplar ihop både klimat- och biståndspolitiken med företagsamhet och handel.”

Det är intressant och nydanande att den nya borgerliga regeringen kopplar ihop både klimat- och biståndspolitiken med företagsamhet och handel – moderaten Johan Forsell blir bistånds- och utrikeshandelsminister på Utrikesdepartementet.

Ekonomisk utveckling skapas bäst genom marknadsekonomi och globalisering och det är bara genom klimatsmartare teknik, kommunikationer och produktion som vi kan uppnå målen i Parisavtalet. Globala företag och mindre startups gör betydande insatser varje dag i den gröna omställningen. En borgerlig regering kommer att verka utifrån denna centrala insikt – till skillnad från de rödgröna som nu protesterar vilt.

Det stundar dock mycket svåra ekonomiska tider. Energikrisen är ett reellt problem i sig, men den driver också på inflationen, varför centralbankernas räntevapen inte är så effektivt. Därför kan vi stå inför en kris som liknar 1970-talets oljekris och i viss mån finanskrisen i början av 1990-talet. De två decennier då Sverige också fick en borgerlig regering efter långa socialdemokratiska regeringsinnehav. Samma dåliga tur och timing verkar drabba den nya blå regeringen.

Dessutom har vi ett blodigt krig i hjärtat av Europa. Hur Putins terror kommer att uttrycka sig framgent vet ingen, men läget är utomordentligt allvarligt. Därför är det lysande att den kunnige och principfaste Pål Jonson (M) blir försvarsminister och att Sverige också får en nyinrättad minister för civilt försvar och en nationell säkerhetsrådgivare.

Att Ulf Kristersson också sade i sin regeringsförklaring att vi både ska skicka mer kvalificerade vapen till Ukraina och aktivt bidra till att återuppbygga det krigsskadade landet är lovande.

Förhoppningsvis kommer det också bli slut på inställsam utrikespolitik gentemot Iran och andra skurkstater. Och det är bra att hela det nuvarande regeringsunderlaget står bakom den svenska Natoansökan – till skillnad mot V och MP.

Statsministern underströk att ”det är ett mycket tufft läge. Och det kan mycket väl bli betydligt sämre. Men mitt budskap är också hoppfullt: Vi i Sverige har löst svåra problem förr, vi kan göra det igen.”

Det kommer inte att råda brist på uppgifter för den nya regeringen. Statsråden och deras staber kommer att behöva landa springande när de i dag intar regeringskansliet. För om knappt 100 dagar ska de också agera som ordförande i EU under ett halvår.

Vi lever onekligen i intressanta tider.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.