Annons

Johanna Nylander: Avkriminalisera bruk av cannabis

Kriminella lever gott på försäljningen.
Johanna Nylander
Ledare • Publicerad 20 mars 2023
Johanna Nylander
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Grönt är skönt?
Grönt är skönt?Foto: Ted S. Warren

Det allmänna rättsmedvetandet hamnar ibland på tvärs med lagstiftningen. Regeringsunderlaget, inte minst Moderaterna, gick till val på lag och ordning. Socialdemokraterna drev linjen om att ”vända på varje sten” för att komma till rätta med gängbrottsligheten.

Samtidigt kommer sprängningar och våldsdåd närmare många i vardagen. Det finns en skevhet i vad som kan och inte kan beivras. Flera av de politiska förslagen som visitationszoner, hemliga vittnen och ökad övervakning kanske låter som hårdare tag, men har både tveksam effektivitet och riskerar – fel utformade – att utarma rättsstaten.

Annons

Det finns en grovhet i vissa brott som är relativt ny. Våldet var grovt förr i tiden också, med slagsmål, knivar och fylla. Fler kvinnor levde med grovt våld i hemmet. Att våldta sin fru var helt lagligt en bit in på 60-talet. Men kvinnomisshandlare ursäktas fortfarande i många länder och kulturer. I Ryssland är det i princip straffbefriat.

Men även brottsligheten har genomgått en slags radikalisering. Hederskultur, jihadism och högerextremism är en sida av det. Förnedringsrån, överfallsvåldtäkter, villarån, åldringsbrott, kallsinniga bedrägerier och bilstölder är en annan. En del av dessa hänger ihop med gängbrottslighet och en kultur som lär ut apati inför mänskliga offer. Står man redan utanför samhället straffar det sig inte särskilt mycket att bli kvar där. Skuldberg som aldrig kan betalas tillbaka och straffrabatter för fängelsetid har gjort att det lönar sig att begå fler brott om man redan är kriminell.

”Det är idiotiskt att göra fler personer kriminella.”

Det är bara en av alla anledningar till att det är idiotiskt att göra fler personer kriminella. Regeringen vill införa hårdare straff mot narkotikabrott, till en nivå som skulle sätta vanliga brukare i fängelse. Det är inte rimligt och ett slöseri med allmänna resurser. Det kriminaliserar människor som inte skadar någon annan, tar tid och resurser från polisen och går emot rättsmedvetandet om att brott är något som skadar andra. Dessutom har bara det faktum att narkotikabruk är kriminellt lett till att mycket av den gängbrottslighet som är aktuell i dag kunnat växa sig stor med hjälp av intäkterna från gatuförsäljning av exempelvis cannabis. Att gå åt motsatt håll och istället närma sig en legalisering, eller i alla fall våga utreda att avkriminalisera bruket, hade kanske inte knäckt gängen, men varit ett viktigt steg på vägen.

Istället för narkotikan måste regeringens fokus ligga på våldsbrotten, och hur unga radikaliseras och lockas in i gängen. I vissa fall finns ett egenvärde i att låsa in brottslingar för att skydda omvärlden, men ett straff ska skipa rättvisa. Det finns också ett värde i att kriminalvården ger vård, och ju enklare det är för en dömd brottsling att komma ut bättre efter sitt straff, desto mer resurser finns kvar till annat.

Johanna Nylander är fristående krönikör på ledarsidan.

Annons
Annons
Annons
Annons