Annons

Sofia Nerbrand: Barbro Westerholm var den bästa socialminister Sverige aldrig fick

Den liberala politikern var en sann humanist som lyckades förbättra livet för hbtqi-personer, äldre, människor med ovanliga diagnoser. Och många många fler.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 15 mars 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Pride. Barbro Westerholm såg som generaldirektör för Socialstyrelsen till att homosexualitet inte längre betraktades som en sjukdom 1979.
Pride. Barbro Westerholm såg som generaldirektör för Socialstyrelsen till att homosexualitet inte längre betraktades som en sjukdom 1979.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Barbro Westerholm. Hon var en individ som verkligen lämnar ett avtryck. När hon gick bort i måndags eftermiddag, 89 år gammal, hade hon gjort livet enklare och friare för så många medmänniskor.

För 24 år sedan var jag handläggare på Folkpartiets riksdagskansli och hade skrivit ett underlag till partiledaren Lars Leijonborg som skulle hålla en debatt i kammaren. Ivrigt sprang jag till bussen på morgonen för att hinna i tid, men halkade och bröt armen. Jag missade debatten, men på kvällen hade vi ett samkväm hemma hos Barbro Westerholm och jag minns att denna utomordentligt starka riksdagsledamot fick mig att glömma den blixtrande smärtan.

”En sann liberal och mensch har gått ur tiden.”
Annons

En djupt imponerande person, alltid vänlig, beslutsam och med en ofattbar arbetskapacitet. Hon var redan då 65 år, läkare, professor, fyrabarnsmor och pionjär som förkämpe för hbtqi-personers rättigheter. Som Socialstyrelsens generaldirektör drev hon 1979 igenom att homosexualitet inte längre skulle klassas som en psykisk sjukdom.

Och hon var långt ifrån färdig med sin gärning – hon slutade som riksdagsledamot först i höstas efter att ha blivit invald åtta gånger. Sammanlagt blev det 27 år i maktens korridorer. Plus förbundsordförande för SPF Seniorerna i sex år.

Under det senaste kvartsseklet engagerade hon sig mot åldersdiskriminering. Hon använde ordet årsrika istället för äldre och kämpade för att de inte skulle lida av ofrivillig ensamhet. Hon drev också att alla som behöver hemtjänst ska ha en fast omsorgskontakt med en undersköterska – inte i snitt 16 olika hemtjänstpersonal som kommer under en tvåveckorsperiod som i dag. Detta förslag lade hon som regeringens särskilda utredare 2020 på dåvarande socialminister Lena Hallengrens (S) bord.

Det är konstigt och synd att Barbro Westerholm själv aldrig blev socialminister.

För ett par år sedan gav hon ut sina memoarer ”Om att aldrig ge upp”. I den sammanfattade hon sitt liv: ”Min roll har varit att göra vad jag kan för att undanröja hinder för människor att leva sina liv som de önskar så länge de inte skadar någon annan.”

En sann liberal och mensch har gått ur tiden. Det känns märkligt att hon som alltid har funnits inte längre finns med oss.

Riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) och dåvarande socialminister Lena Hallengren (S) under en pressträff om äldreomsorg.
Riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) och dåvarande socialminister Lena Hallengren (S) under en pressträff om äldreomsorg.Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons
Annons
Annons
Annons