GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bisarrt att göra utbildning ännu mindre lönsamt

Att utbilda sig i Sverige ger inte mycket mer i plånboken. Ändå vill regeringen göra studier dyrare genom att höja räntan på CSN-lån.
Ledare • Publicerad 3 oktober 2021
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Nu blir det dyrare lån från CSN, Centrala studiestödsnämnden.
Nu blir det dyrare lån från CSN, Centrala studiestödsnämnden.
Foto: Jessica Gow/TT

Räntan på CSN-lån ska höjas. Det lät Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, nyligen meddela. Detta dels för att finansiera förluster från studielån som inte har betalats tillbaka, dels för att finansiera det nya omställningsstudiestödet.

Stödet är del i den överenskommelse om förändrad arbetsrätt som fackförbund och arbetsgivarorganisationer kom överens om i fjol. Genom att underlätta fortbildning mitt i arbetslivet ska anställda ges bättre möjlighet att stå sig i konkurrensen på en föränderlig arbetsmarknad.

Från fackligt håll har den föreslagna finansieringsformen mötts av kritik. ”Ett genuint dumt förslag” slår Sacos ordförande Göran Arrius fast i en artikel i Arbetsvärlden (17/9). Han fick också medhåll från ordföranden för TCO. De anser att det är orimligt att det blir de med studielån som tvingas punga upp för reformen.

En räntehöjning på 0,5 procentenheter låter kanske inte särskilt mycket, men från de 0,05 procent som räntan ligger på i dag är det en höjning på 900 procent i ett svep. I praktiken kommer det innebära ännu ett års återbetalning för de med skulder under 200 000 kronor totalt, och att de med högre skulder än så kommer få betala ytterligare en eller två tusenlappar om året.

I dag är studielånen är visserligen sällsynt förmånliga, som lån betraktat, och det går dessutom att invända att en investering i utbildning är ovärderlig för individen. Som därför bör kunna stå för kostnaden.

”Sverige har redan en kass utbildningspremie.”

Men det vore att bortse från att Sverige redan har en kass utbildningspremie. I årets upplaga av OECD-rapporten ”Education at a glance” rankades vårt land återigen i botten. Här lönar sig högre studier sämst i hela OECD. Examina för ett flertal samhällsviktiga bristyrken är en förlustaffär. Exempelvis bibliotekarier, förskollärare och arbetsterapeuter går back på sin utbildning, deras livslön blir i regel lägre än om de börjat arbeta direkt efter gymnasiet. Att det försvårar den nyrekrytering som behövs säger sig självt. Höjd ränta skulle förvärra läget ytterligare.

Även mer högbetalda akademikeryrken ger internationellt sett låg avkastning. En viktig förklaring är de höga marginalskatterna. Värnskatten är visserligen avskaffad, men den statliga inkomstskatten innebär att breda lager av löntagare ofta betalar mer än 60 procent, ibland över 70 procent, i skatt på den sist intjänade kronan.

Det är problem som man måste åtgärda om man vill komma åt exempelvis bristen på ingenjörer eller specialistsjuksköterskor. Mycket tyder dessutom på att ett avskaffande av den statliga inkomstskatten kan vara självfinansierande, då fler väljer att jobba mer när löneökningen inte försvinner in i statskassan och slitet gör större avtryck i plånboken.

I grunden handlar det om att förkovran och flit ska ge utdelning, snarare än vara en belastning. Men också om att Sverige som kunskapsnation ska stå sig i den internationella konkurrensen. Billiga studielån är en av få konkurrensfördelar Sverige har på utbildningsområdet. Att avskaffa det vore oklokt, så länge inget görs åt de skadliga skatter som gör att utbildning lönar sig så dåligt.

Mimmie Björnsdotter Grönkvist är ledarskribent

Mimmie Björnsdotter GrönkvistSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.