Annons

Björn Lomborg: Björn Lomborg: Ny billig grön energi är det enda som kan rädda klimatet

Världsledarna som nu träffas på COP26 i Glasgow måste investera mycket mer resurser på forskning och utveckling.
Björn LomborgSkicka e-post
Ledare – gästkrönika • Publicerad 2 november 2021
Björn Lomborg
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Världen måste få fram billigare och bättre alternativ till fossila bränslen.
Världen måste få fram billigare och bättre alternativ till fossila bränslen.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

I sina försök att visa ledarskap inför FN:s klimattoppmöte i Glasgow, COP26, har toppolitiker återigen talat varmt om att minska koldioxidutsläppen. USA:s president Joe Biden har till exempel satt upp målet att skapa ”en koldioxidfri energisektor senast 2035 och en ekonomi med nollutsläpp senast 2050”. De flesta rika länders regeringar har formulerat liknande ambitioner.

Tyvärr kommer det att bli oöverkomligt dyrt att nå detta mål. En ny studie som redovisas i tidskriften Nature finner att kostnaden för en minskning med 95 procent till 2050 – alltså nästan Bidens netto-noll – skulle kosta 11,9 procent av BNP, vilket motsvarar mer än 11 ​​000 dollar för varje amerikan varje år.

Annons

Det har gått 24 år sedan Kyotoprotokollet antogs, som var det första stora globala avtalet om att minska utsläppen av växthusgaser. Sedan dess har hundratals klimattoppmöten ägt rum och löftena har upprepats, men utsläppen har ändå fortsatt att öka eftersom inga ledare vill skicka den höga notan till sina medborgare.

FN kallar 2010-talet för ett ”förlorat decennium” i en mycket uppriktig analys av vad som har hänt på klimatområdet. Begrunda detta: Efter alla dessa toppmöten och klimatlöften har de faktiska utsläppen inte minskat nämnvärt sedan 2005.

Utmaningarna för COP26 ska ses mot denna bakgrund. Världens ledare kan mötas ytterligare en gång och fortsätta utfästa fina löften, som att omvandla sin elsektor (som bara är ansvarig för 19 procent av all energi som världen förbrukar) till förnybara energikällor. Men det finns en god chans att dessa så småningom kommer att avslöjas som lika ihåliga som de senaste decenniernas löften, eftersom väljarna kommer att förkasta lagförslagen.

Så länge det är så dyrt att minska utsläppen kommer de flesta makthavare att lova runt, men hålla tunt. I den rika delen av världen vill politiker undvika att följa i president Emmanuel Macrons pinsamma fotspår – han var tvungen att backa från sitt förslag om att höja bensinpriserna blygsamt när rörelsen med gula västar protesterade. I fattigare länder behöver ledarna prioritera ekonomisk tillväxt och att lyfta befolkningen ur fattigdom.

Men beslutsfattarna kan också välja att följa en annan väg. Vad som behövs är ett mycket starkare fokus på innovation och ny teknik. Om vi skulle skapa grön energi som är billigare än fossila bränslen har vi löst den globala uppvärmningen. Alla skulle byta till sådan grön energi — inte bara rika välmenande länder som Sverige, utan alla, inklusive Kina och Indien. Den mest effektiva och långsiktiga klimatpolitiken är därför att investera mycket mer resurser i grön forskning och utveckling.

”Om vi skulle skapa grön energi som är billigare än fossila bränslen har vi löst den globala uppvärmningen.”

Under klimattoppmötet i Paris 2015 lovade EU och de flesta G20-länder att fördubbla FoU-utgifterna för innovationer inom grön energi till 2020. Men tyvärr bryter Sverige och de flesta andra även detta löfte.

I stället för att ge stora och dyra löften som framtida regeringar inte kommer att kunna leva upp till när medborgarna protesterar häftigt mot stigande elräkningar, bör dagens makthavare omedelbart lägga mycket mer pengar på grön FoU. Den tankesmedja som jag leder, Copenhagen Consensus, har låtit tre Nobelpristagare och 27 världsledande klimatekonomer titta på den förda politiken. De bedömer att utgifterna behöver öka med ytterligare 70 miljarder dollar per år fram till 2030. Jämför det med de 195 miljarder dollar som vi för närvarande spenderar på att subventionera ineffektiv grön energi.

Världsledarna borde inte hålla fast vid sin hittills misslyckade strategi på COP26, utan i stället välja en mer konstruktiv och resultatorienterad väg framåt. För att faktiskt lyckas åtgärda klimatförändringarna krävs dramatiskt mer pengar till grön FoU för att hjälpa hela världen att gå från fossila bränslen till billigare och bättre alternativ.

Björn Lomborg är ordförande för tankesmedjan Copenhagen Consensus och visiting fellow vid Stanforduniversitetets Hoover Institution. Hans senaste bok är ”False Alarm: How Climate Change Panic Costs Us Trillions, Hurts the Poor, and Fails to Fix the Planet.”

Detta är en krönika på ledarsidan. Översättning: Sofia Nerbrand

Annons
Annons
Annons
Annons