Blanche Sande: Gör inte om 1920-talets misstag

Gästkrönika Artikeln publicerades
Foto: Magnus Andersson/TT

I sin iver att hindra människor från att dricka alkohol gödde 1920-talets politiker den organiserade brottsligheten. 2020-talets sociala ingenjörer är på väg att upprepa sina föregångares misstag, men med tobak.

Vet du varför 1920-talet blev cocktailens årtionde? För att dölja smaken av hembränt. Det och smuggelsprit var allt som fanns att tillgå när alkohol förbjöds. Den 17 januari är det exakt hundra år sedan det amerikanska totalförbudet mot försäljning, import och transport av alkohol trädde i kraft, men USA var inte ensamt – även Finland, Island och Norge införde förbud.

I dag omges förbudstidens hemliga barer av ett romantiskt skimmer, men den krassa verkligheten var att kriminella gäng byggde imperier och förmögenheter på alkoholmarknaden medan folket fick dricka fulsprit.

Att lära sig av sina misstag är inte mänsklighetens starkaste gren. Drivkrafterna bakom 1920-talets förbudsvåg finns kvar, med skillnaden att det i dag inte är alkohol som får de sociala ingenjörerna att se rött, utan tobak.

Under det gångna decenniet har tobakspriserna skjutit i höjden och bilder av förstörda lungor brett ut sig över en allt större del av cigarettpaketens yta. 2016 förbjöd EU smaksatt tobak, och förra året förbjöd Sverige rökning på uteserveringar. Samtliga svenska landsting har officiellt tagit ställning för lobbykampanjen ”Tobacco Endgame”, vars mål är att avskaffa rökning senast 2025.

Förmynderipolitik gör dock inte folk till renlevnadsmänniskor. När lagliga cigaretter blir dyrare slutar folk inte röka; de köper olagliga cigaretter. Empty Pack Survey 2019 visar att piratkopierade cigaretter på två år har ökat från 0,8 till 2,8 procent av marknaden, och andelen cigaretter som är beskattade i Sverige är nu under 85 procent. Enligt Svenska Tobaksleverantörsföreningen omsätter illegal tobakshandel mer än dubbelt så mycket pengar som cannabis.

De illegala importörerna har ofta andra verksamheter också: narkotikasmuggling, vapensmuggling, beställningsmord. 2015 varnade den före detta chefen för rikskriminalens narkotikarotel Walter Kegö för att pengar från smuggelcigaretter i Sverige till och med finansierar IS.

Svenska politiker kan fortfarande avstyra en upprepning av historien, men jag tvivlar. 1920-talets experiment med förbudspolitik var redan de upprepningar av tidigare misslyckade förbud. Förmodligen sitter våra barnbarnsbarn där om hundra år och romantiserar 2020-talets tobaksförbudstid med dess hemliga rökrum och doftkamouflerade cigaretter, medan deras politiker gör allt för att förbjuda socker eller fett, och den organiserade brottsligheten skrattar hela vägen till pengatvätten.

Blanche Sande är liberal samhällsdebattör med rötterna i Svalöv.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.