Bra att Postnord reagerar när S i Åstorp ljuger i deras namn

Detta har varit en av de fulaste valrörelserna någonsin. Lögner på arabiska om Moderaterna och Sverigedemokraterna. Personer som i falska M-t-shirts som delar ut flygblad med lögner. Horder av påståenden utan grund.
Ledare • Publicerad 6 september 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

På en valaffisch som spridits via Socialdemokraterna i Åstorp påstås det att ”Moderaterna tackar NEJ till cirka 500 jobb i Åstorp genom att inte vilja godkänna logistik-”. Som undertecknare står företaget Frode Laursen och Postnord. Ledande S-politiker från kommunen tycks stå bakom budskapet som är tydligt och väl synligt uppklistrat på valstugan.

Men nu har Postnords vd Annemarie Gardshol reagerat. ”Naturligtvis tar inte PostNord någon som helst ställning i valet”, skrev hon i ett svar till lokala moderatpolitiker som reagerat och frågat henne: ”Skylten ger sken av att Postnord har tagit ställning för S i valet. Är det så? Har S fått tillstånd att använda Postnords logga i sitt valarbete?”

En sak är att S felaktigt använt en logotyp från ett statligt företag; en annan att det de påstår är ren lögn. Det hela rör sig om att S och C vill sälja ut landområden för att göra lastbilscentraler och en containerhamn för hantering och gods, något som moderaten Pontus Pålsson tillsammans med andra politiker överklagade till förvaltningsrätten, eftersom man ansåg det vara vårdslös hantering av kommunens tillgångar. Men konsekvenserna i termer av jobb är oklara.

”500 jobb är taget ur lyften; inga såna kalkyler finns”, menade Pålsson.

Detta är bara ett ytterligare exempel på att ljugandet i årets valrörelse har nått nya höjder och det går bortom det vanliga ”om du röstar på mig blir du lycklig/rik/trygg” och så vidare. Det går bortom fake news från ryska troll. Näsorna har helt enkelt vuxit på allt fler lokala politiker, som aspirerar på att få vårt förtroende. Det är inget annat än skamligt.

Vi behöver politiker med ryggrad och integritet, som har självförtroende och är passionerat övertygade om att deras idéer förändrar samhället i rätt riktning. Vi kan klara oss utan fega stackare som behöver ta till hitte-på för att vinna.

Carolin DahlmanSkicka e-post