GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bromölla en knäck för SD

I Bromölla ger Sverigedemokraterna upp styret. Det visar att det är svårare att leda än att vara i opposition. Är oförmågan att styra SD:s akilleshäl?
Ledare • Publicerad 10 september 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Klarar Åkesson att styra?
Klarar Åkesson att styra?Foto: Henrik Montgomery/TT

Denna ledarsida har hela tiden haft inställningen att det är i praktisk politik som partierna och deras företrädare prövas. Om det är Kalle Ankasson från Kalle Anka-partiet eller Starka Stina från Socialliberala partiet som levererar politiken spelar ingen roll, det viktiga är vilka beslut som fattas och vilka effekter de får.

Sverigedemokraterna hade länge fördelen att övriga partier såg som sin viktigaste uppgift att undanhålla SD ansvar. Men i flera kommuner i södra Sverige fick SD efter förra valet möjligheten att styra. I några fall tog de den. I andra valde SD, även i fall där de är största parti, att lyfta fram andra partier till att leda kommunstyrelsen. Den senare rollen är förstås betydligt bekvämare för SD. Att hålla i klubban för egen del sätter däremot de praktiska ledarkunskaperna på prov.

Rikskänt är styret i blekingska Sölvesborg, där Louise Erixon (före detta sambo med Jimmie Åkesson) tagit ordförandeklubban i kommunstyrelsen. Det i en direkt allians under namnet Samstyret, med Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala Sölvesborg och Lister-partiet. Störst parti i den kommunen är fortfarande Socialdemokraterna, som dock fick kliva i oppositionsställning efter långt oavbrutet S-styre. En del uppmärksamhet har Louise Erixons regim orsakat, bland annat angående en policy som slog fast att kommunen bara skulle hissa officiella flaggor, och inte exempelvis prideflaggan.

Den politiker som först hoppade av var dock moderaten Emilie Pilthammar som i juni 2019 fick lämna sin roll som vice ordförande. Det skedde inte efter något politiskt misslyckande utan för att med pornografisk underton ha skojat på en bild. Sådant är ju i svensk miljö farligare än lite småkorruption. Det politiska samarbetet har dock fortsatt. Motsättningarna tycks vara mer politiska och inte så mycket gälla det politiska handlaget.

I skånska Hörby fick SD däremot en omedelbar skandal på halsen, när tilltänkte kommunstyrelseordföranden Stefan Borg drog tillbaka sin kandidatur efter att några inlägg på hans facebooksida uppmärksammats och granskats. I stället tog Cecilia Bladh in Zito (SD) över. Hon har lett ett styre som fått utstå hård kritik bland annat från Aftonbladets Peder Kadhammar, som i ett reportage beskrev kommunhuset som ett skräckvälde, där tjänstemännen hoppade av i rask takt och där Kadhammar under tjänstemäns övervakning fick 30 minuter på sig att gå igenom kommunens diarium. Det är i högsta grad demokratiskt illavarslande. Vilka spår det sätter i övrig verksamhet och vad det betyder för Hörbybornas uppfattning om styret får valet utvisa. Men SD sitter kvar vid rodret.

Det gör SD inte i Bromölla. Där tog partiet efter valet över ordförandeskapet i kommunstyrelse och kommunfullmäktige. SD ställdes inför verkligheten att tvingas till besparingar för att hålla budgeten (KB 12/6). I det ingick bland annat nedläggning av en byskola och halvering av föreningsbidrag. Exakt sådana åtgärder som styrande för andra partier ställs inför runt om i landet. I Bromölla fick SD inte någon majoritet för sina förslag. Det ledde i augusti till att Eric Berntsson, som tidigare sagt sig se fram emot tre mandatperioder som kommunalråd, lämnade posten som kommunstyrelsens ordförande. Därefter hoppade flera SD-politiker av(KB 18/8). Efter många politiska turer gav SD på torsdagen helt upp ambitionen att styra Bromölla. (KB 10/9) I ett pressmeddelande skriver SD: ”Vi har försökt men då Alternativet, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna inte har samma ingångsvärden i samtalen ser vi ingen annan möjlighet än att låta andra partier försöka få ihop en stark samverkan. Med anledning av detta kommer vi i Sverigedemokraterna därför att avsäga oss samtliga ordförandeposter för Bromölla kommun och istället driva vår politik i opposition från och med idag”. Från moderat håll öppnar man nu för styre ihop med Socialdemokraterna.

I lilla Svalöv utanför Landskrona har SD:s Teddy Nilsson lett en majoritetskoalition med M och KD under namnet ”Framgång för Svalöv”. I det fallet kom SD-kommunalrådet till posten sommaren 2019 efter att Allianspartierna misslyckats att styra på grund av inre motsättningar. Det som uppmärksammats mest utåt är även här ett beslut om att inte Pride-flagga. För kommuninvånarna har en het fråga varit den om hur de kommunala bolagen ska styras, där styret lagt ett förslag om hur en frågeställning ska formuleras i en folkomröstning. Några direkta skandaler har inte rapporterats från Svalöv, och personer med känningar i kommunen talar om det mer handlar om personkemi än om traditionella politiska linjer när det avgörs huruvida de lokala politikerna kommer överens eller inte.

För SD – ur partiets egen synvinkel – gäller det långsiktigt att visa att partiet också klarar av att styra. Annars riskerar SD att gå samma väg som Dansk Folkeparti och snabbt tappa all den luft som blåst upp ballongen. Därför är kommunerna där SD verkligen tagit ordförandeklubban viktiga.

I de enskilda kommunerna avgör lokala förhållanden och den enskilda politikerns förmåga. Det finns många exempel på hur skickliga politiker har dragit med sig ett litet parti och styrt kommuner lyckosamt genom flera mandatperioder. Torkild Strandberg (L) i traditionellt socialdemokratiska Landskrona är ett skånskt exempel. Möjligen kan Sölvesborg bli ett sådant fall för SD:s del. I andra fall blir ansvaret början till slutet. Om misslyckandena blir betydligt fler än de lyckade exemplen är sannolikheten stor att det kommer att slå även mot förtroendet för SD:s ledarkapacitet på högre nivåer.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.