Brudbuketter är inte kärnverksamhet

Kommuner bör inte lägga skattebetalarnas pengar på att synas i media och bli ”kärlekens stad”. När ska politiker lära sig att fokusera på det viktigaste?
Ledare • Publicerad 29 januari 2020 • Uppdaterad 30 januari 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

I Sölvesborg har politikerna bestämt att skattebetalarna än en gång ska bjuda alla som gifter sig på Alla hjärtans dag 14 februari på lokal, vigselförrättare, brudbukett och möjlighet till fotografering.

Apropå ett liknande event för ett par år sedan skrev man skrytsamt på hemsidan: ”Det blev en fantastisk dag i kärlekens tecken som fick stor uppmärksamhet i media” och påpekade att Sölvesborg ”gjort sig känt som kärlekens stad” (18/1 -19).

Vad det kostar berättade man dock inte i sina pressmeddelanden, men att det är kronor som tas från sådant som äldreomsorg och integration är självklart, och prioriteringen måste ifrågasättas.

Man kan invända och säga att ”äsch, var inte så trist, det handlar ju inte om särskilt många kronor”, men detta är en viktig principfråga. Varför ska en kommun ägna sig åt att betala folks brudbuketter? Har politiken verkligen inget viktigare att ägna tid och invånarnas pengar åt?

Det är aldrig fel att fira kärlek, men detta är inte vad skatter ska gå till.

Mediernas rubriker var dock entydigt positiva. ”Kommunens fina gåva: Bjuder på gratis bröllop” skrev Expressen. ”Kommunen står för brudbuketten på alla hjärtans dag”, skrev Kristianstadsbladet. Sydöstrans rubrik löd ”Kommunen bjussar på bröllopet på Alla hjärtans dag”.

Men trots att ”gratis” helt enkelt ofta betyder att någon annan betalar, och att kommuner inte har några andra pengar att ”bjussa på” än skattebetalarnas, syntes inte en enda uppgift om hur många kronor det kostade. Sölvesborgs kommun lär bli nöjda över uppmärksamheten.

Även i Jönköping kan par gifta sig på Alla hjärtans dag. Där bjuds det på fika och bubbel, men brudbuketterna är åtminstone bara till låns. Alltid något.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.