Brudligor ska inte behöva sköta statens jobb

Vi betalar löjligt höga summor i skatt. Att vi för dessa pengar inte får det skyddsnät som man kan förvänta sig är allvarligt.
Ledare • Publicerad 12 augusti 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

I helgen skrev den unga kommunpolitikern Sarah Havneraas (KD) på Facebook om hur hon i helgen hade kommit till Uppsala central vid 1 på natten. På vägen hem mötte hon killar som försökte stoppa henne, skrek efter henne och skapade oro – men så plötsligt fick hon lift av tre tjejer i en röd bil!

”Stan vid midnatt är numera nästan helt tömd på tjejer som är ute, men så dyker denna brudligan upp”, skrev hon och berättade att tjejerna i bilen patrullerade för att skydda sina medsystrar (9/8).

Detta inträffade efter att det under en vecka skett två våldtäkter och två våldtäktsförsök i staden. Polisens råd till de rädda var att ”tänka på hur man uppträder”, inte gå ensamma i parker eller gränder, samt försöka prata med någon på vägen.

Makalöst uttalande. I ett högskatteland borde kvinnor kunna röra sig fritt, gå fnissiga och livsglada genom natten och möta andra med ett vänligt leende utan att bli rädda över responsen. Det är genant att de uppmanas av statens myndighet att undvika vissa platser –för att inte tala om hur pinsamt det är att de som patrullerar inte är poliser utan helt vanliga kvinnor.

”Vilka hjältar”, skrev Sarah. Och visst är det coolt med medmänsklighet, civilkurage och att ungdomar plockar fram sina inre superhjältekrafter. Men det borde inte behövas. Det borde inte behövas. Det ska inte behövas.

Politikerna ska sköta sitt jobb och se till att samhället är tryggt. Skolan ska lära ut goda värderingar, nyanlända killar bör få tydliga lektioner i jämställdhet, straffen måste höjas för våldtäkt och polisen ska vara mer närvarande i vardagen. Resurser måste prioriteras rätt – dra exempelvis ner på svulstiga kulturbidrag och lägg kronorna på skydd i stället.

Hur många vittnesmål behöver våra makthavare för att få tummen ur? När ska de skydda oss i stället för att säga åt utsatta att stanna hemma, göra oss osynliga i natten i stället för att gå med ryggen rak?

Till SVT sa en kvinna i Uppsala att hon helst inte går ut själv på kvällarna. En annan sa: ”Min dotter är tolv år. Jag är jätteorolig för henne.” En tredje ville inte åka buss hem själv från stan (7/8). Lyssnar politikerna på dem eller tror de att hittar på?

I vintras berättade Emelie, 14, för Upsala Nya Tidning att hon en kväll plötsligt blev omringad av ett stort pojkgäng. ”Jag satte mig på en bänk och strax kom det killar och satte sig bredvid mig på bägge sidorna. Sen kom fler killar och ställde sig framför mig. De började ta på mitt hår och mina ben och sa saker till mig som jag inte förstod” (26/1).

Poliskommissarie Daniel Larsson berättade att ”det stora flertalet är olika grupper av nyanlända som står i grupper och ofredar”. Han menade att det handlade om unga män utan sysselsättning. ”De antastar tjejer. Tafsar, visslar, tar på rumpan och ger kommentarer man inte bett om.”

Så hur ska detta hanteras? Med passivitet och beteendetips – eller med tuffare krav? Svaret är självklart. Om folk inte har sysselsättning, dra in eventuella bidrag eller se till att de åker fast för brott som ger dem inkomst. Öka resurserna markant till rättskedjan. Och det är väl visserligen en del av yttrandefriheten att vissla eller ge kommentarer, men det behövs fler poliser eller ordningsvakter som snabbt ryter om någon rör en tjej som inte vill bli berörd.

Det är INTE tjejerna som ska behöva anpassa sig – det är de respektlösa unga männen som ska tvingas sköta sig och politikerna som måste agera så att de gör så. Som måste lägga pengarna på rätt saker...

I juli våldtogs en kvinna i Piteå i ett garage, och cirka tio män ska ha varit inblandade. Det var ett ytterst allvarligt, grymt brott, men polisen hade inte tid att utreda de tips som kom in, på grund av personalbrist under sommaren (DN 5/8).

Jag förstår att även poliser behöver semester, men då bör det finnas vikarier. Det ska inte behövas brudligor som rycker in.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.