Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Carl Göransson: Är det rimligt med högre straffskatt för vanligt folk än för skattebrottslingar?

Om regeringens utredare får bestämma kommer snart en låginkomsttagare som försökt göra rätt för sig att få högre straffskatt än en skattebrottsling.

Om man gjort fel i deklarationen kan man tvingas betala skattetillägg, vilket är en typ av straffskatt som adderas på den vanliga skatten. Det krävs inte att man haft ont uppsåt för att skattetillägg ska dömas ut, utan det räcker att ett misstag begåtts. Årligen beslutas om ca 50 000 skattetillägg.

I ett steg att göra det svårare för skattefuskare är regeringen på väg att skruva åt reglerna kring skattetillägg. Idén att göra det svårare för skattefusk är hedervärd men förslaget som just nu är på remiss kommer straffa den som gjort fel av misstag – samtidigt som det släpper igen skattebrottslingar.

Enligt det nya förslaget – som presenterades vid årsskiftet och som återfinns i utredningen Beräkning av skattetillägg – en översyn av reglerna – ska det vid vissa typer av situationer tas ut ett förhöjt skattetillägg. Det förhöjda skattetillägget ska tas ut i när man deklarerat fel flera gånger i rad eller om man undanhållit ett belopp som är större än cirka en miljon.

För en låginkomsttagare kommer det slå hårt. En straffskatt som tidigare var ungefär 1 600 kronor för den med liten inkomst ökar genom ett trollslag till 5 000 om man exempelvis deklarerat fel flera gånger i rad. Det kan låta rättvist, men då ska man komma ihåg att Skatteverket i praktiken aldrig uppmärksammar fel förrän de upprepats flera gånger i deklarationen – och då är det redan för sent.

Det blir även jobbigt för företagare. För ett större aktiebolag kommer skattetillägget nästan alltid bli tre gånger högre än det som tas ut i dag vid de grövsta felen.

Samtidigt som reglerna skruvas åt kring de som tjänar för mycket eller gjort upprepade fel sker ingen förändring för den som faktiskt döms för skattebrott. Så som förslaget är utformat ska den som undanhållit en lägre nivå skatt med ont uppsåt betala normalgraden av straffskatt, medan den som försökt göra rätt men deklarerat fel flera gånger i rad ska betala mer.

Det är mycket underligt att straffskatten ska kunna bli lägre vid skattebrott än i det fall någon har försökt göra rätt för sig men tolkat lagstiftningen fel. Det sänder en tydlig signal till företagare och vanligt folk – och det är knappast den som regeringen tänkt sig. I förlängningen riskerar det sänka skattesystemets legitimitet. Det var knappast vad regeringen tänkte sig när de presenterade förslaget. Gör om och gör rätt.

Carl Göransson är vd för Rättvis skatteprocess

Läs mer