GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Carl-Vincent Reimers: I Malmö överträffar verkligheten satiren

Det offentliga kan bli medlöpare till de parallellstrukturer som upprätthåller hedersförtryck. Det visar Kvällsposten avslöjande om romska rättegångar.
Carl-Vincent ReimersSkicka e-post
Publicerad 18 juni 2021 • Uppdaterad 18 juni 2021
Carl-Vincent Reimers
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska etikett är liberal.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.
Foto: Johan Nilsson/TT

Det finns tillfällen när orden inte längre räcker till för att beskriva samhällets missförhållanden. En händelse kan vara ”bekymmersam”, ”alarmerande” eller ”fruktansvärd”. Men vad händer när verkligheten faktiskt överträffar satiren? När mållösheten och känslan av total absurditet i stället tar över och man undrar om man lever i en tragikomisk teaterpjäs.

Ungefär där befinner sig situationen i Malmö stad just nu.

I en rad granskningar har Kvällsposten de senaste veckorna avslöjat hur Malmö stads romska råd i skymundan är en aktör för hedersförtryck och parallella rättssystem. Inte minst har tidningen avslöjat att Stefan och Marian Wydow, anställda vid det av Malmö stad drivna RIKC (Romskt informations- och kunskapscenter), deltagit i så kallade romska rättegångar (krísi) i kommunens lokaler och i egenskap av sina kommunala uppdrag.

Ett allvarligt fall rör en romsk rättegång som frikände en man för en våldtäkt på en minderårig flicka. Där deltog Stefan Wydow, vice ordförande i Malmö stads romska råd, men Wydow har också kallat till rättegång själv i maj 2020 just i egenskap av sina uppdrag.

Bortsett från uppgiften att Malmö stads kommunala verksamhet används för institutionaliserat hedersförtryck, verkar det ha skett med den politiska ledningens goda samvete. När Kvällsposten konfronterade Frida Trollmyr (S), ansvarigt kommunalråd och ordförande i romska rådet, sade hon sig inte känna till uppgifterna. Men en inspelning visar att Frida Trollmyr larmades om uppgifterna redan i september, av den romska aktivist som själv kallats till romsk rättegång.

”Problemet är att Frida Trollmyr inte är något undantag. Hon är bara ett symtom på en i grunden maktkorrumperad, malmöitisk socialdemokrati som accepterar ett visst mått av samröre med islamister, antisemiter och etniska separatister för att behålla makten.”

I inspelningens utdrag kan man läsa hur mannen både larmar om omfattande korruption och hedersförtryck i RIKC. Men i stället för att visa intresse för uppgifterna reagerar Trollmyr med att oroa sig för den egna karriären. ”Vad ska jag göra, lägga ner verksamheten? Då begår jag politiskt självmord”, svarar Frida Trollmyr.

Expressens ledarsida har redan krävt Frida Trollmyrs avgång. Det är det minsta man kan begära i den här tragikomiska farsen. Särskilt är det något som Liberalerna – som ingår i Malmö stads styre tillsammans med S och som tagit kampen mot hedersförtryck – omedelbart borde kräva.

Problemet är att Frida Trollmyr inte är något undantag. Hon är bara ett symtom på en i grunden maktkorrumperad, malmöitisk socialdemokrati som accepterar ett visst mått av samröre med islamister, antisemiter och etniska separatister för att behålla makten. Att granska detta hotar den egna partikarriären, som Trollmyr själv säger.

Om det finns något positivt med detta är det att allmänheten får upp ögonen för vidden av klansamhället. Klanexperten Per Brinkemo har berättat om samtal han har haft med chefsåklagare som sagt att de under lång tid har känt till parallella rättsstrukturer bland exempelvis samer och romer, men att man har sett mellan fingrarna. Alltså andra grupper än de invandrare från Mellanöstern och som vanligen förknippas med klankultur.

Kvällspostens granskning aktualiserar behovet att en gång för alla ta tag med hårdhandskarna mot dessa strukturer. I grund och botten handlar det om en enkel fråga: är Sverige en rättsstat med en gemensam lag, lika för alla, som gäller varje individ eller ett samhälle där din etniska tillhörighet får styra vilka rättigheter och skyldigheter du har? Det borde inte vara en fråga 2021, men absurt nog är det.

Ett första steg vore att Malmö stad omedelbart slutar finansiera det romska rådet och RIKC. Gör rent hus med de hedersförtryckare som finansieras av skattebetalarna.

Carl-Vincent Reimers är ledarskribent

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer