Carolin Dahlman: 100 miljoner till skollokaler. Tillåt mig skratta.

Ledare Artikeln publicerades
Foto:JESSICA GOW / TT

Extra 0,01 procent av statens budget satsas på skolan. Men regeringen skryter i högan sky.

”Vi satsar 100 miljoner på nya skollokaler”, meddelade utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och finansminister Magdalena Andersson (S) i en debattartikel i Svenska Dagbladet på tisdagen (12/4).

I en nära 4 000 tecken lång text gick ministrarna igenom fördelarna med ”satsningen”. Pompöst berättade man: ”De barn som kommer till Sverige ska få möjlighet att börja bygga ett nytt liv”.

De stora orden fortsatte komma som en kluckande vårflod: ”Var du fötts och hur många böcker du har i bokhyllan hemma” ska aldrig begränsa vilken framtid du kan få. ”I skolan avgörs framtiden. Därför måste skolan få förutsättningar att göra ett bra jobb". Skolan ska ”stå stark” och det kräver investeringar.

  Men vänta ett ögonblick. Extra 100 miljoner? Det är 0,01 procent av den cirka 1 000 miljarder stora statsbudgeten. Det är lite mer än regeringen sist la på att avskaffa inträdesavgifterna till muséer i huvudstaden. Det är vad man lägger på en cykelstrategi 2016 och 2017.

  Liberalernas riksdagsledamot Christer Nylander reagerade snabbt på Facebook: ”Ibland blir budgetutspel nästan lite löjliga. För 100 miljoner kronor kan man bygga en halv skola. Bara i Malmö behövs 26 nya.”

  Ja, att hävda att man uppnår jämlikhet och framtidshopp hos alla svenska barn genom detta lilla bidrag är en smula högmodigt. Men överorden haglar som vanligt från S och MP. Fridolin skulle ju fixa skolan på 100 dagar. Nu har han suttit i regeringen sedan 3 oktober 2014; hur många dagar är det? 528 om jag har räknat rätt (gick ju i skolan innan mirakelministern tillträtt, så förlita er inte på mina mattekunskaper).

  ”Ett angeläget tillskott” kallar ministrarna sin satsning. Men det är skrap på botten av sparbössan. Kommunalrådet i Kristianstad, Pierre Månsson (L), kommenterade ”Det räcker inte ens till ytterdörrarna”. Bara för Lingenässkolan har kommunen budgeterat 330 miljoner kronor.

  Återigen skyller man i artikeln brister i välfärden på skattesänkningar. Att sänkt skatt faktiskt genererar mer pengar har liksom inte gått in. För att hjulen ska snurra behöver det komma in nya intäkter och det görs bara om näringslivet uppmuntras.

  Och återigen skrävlar man om att man tagit lån för att skicka pengar från staten till kommuner och landsting. 10 miljarder PER ÅR ska gå till att anställa fler i välfärden, trots att det ännu inte har klargjorts var pengarna ska komma ifrån. På onsdagen presenteras vårbudgeten och då får vi väl se om det klarnar.

  Det är visserligen bra om regeringen förstår vilka kostnader som det stora inflödet av nyanlända betyder för kommunerna; alla insatser är nog välkomna i det här läget. Men ännu mer än lite småpengar behövs jobb till de nya – och då behövs rejäla reformer. Det samma gäller bostadsmarknaden och en rad andra områden. Var ska lärarna komma ifrån? Sjuksköterskorna? Läkarna? Den där välfärdspersonalen som ska anställas finns ju inte.

  ”De barn som kommer till Sverige ska få möjlighet att börja bygga ett nytt liv och få de kunskaper de behöver för livet”, skriver Andersson och Fridolin. En god ambition. Men det är inte politikers bidrag som skapar möjligheter.

  Eller jobb för den delen...

  På tisdagen avslöjande Svenska Dagbladet att Stefan Löfven nu har tagit ett initiativ (en ”jobbplan”) som ska skapa 150 000 nya jobb. Tricket är att låta statsråden lista ut hur de kan kreera arbetstillfällen – 75 till 950 jobb första året och sedan 200 till 2 000. Sista året ska det ta fart och 300 till 4 000 nya jobb ska skapas! Ojoj, om det var så lätt att skapa arbetstillfällen, varför drar man inte till med 1 567 eller 25 439? Risken är överhängande som en istapp i töväder att detta leder till låtsasjobb i det offentliga. Skattefinansierade arbeten alltså. Inga riktiga.

  Självklart gör många offentliganställda viktiga arbeten, men när det ska provoceras fram på det här sättet riskerar det att bli friserade siffror snarare än innehåll.

  Nästan 400 000 svenskar går arbetslösa. Att servera dem en skrivbordsprodukt av nordkoreanska mått är ett hån. Behandla näringslivet med respekt så ska det nog ordna sig av sig självt, ska ni se! Politiker ska inte skapa jobb. Ge i stället rätt förutsättningar och håll er undan företagen, så kan det hända grejer i en högkonjunktur.

  Regeringen är hårt pressad av kostnaden för flyktingarna. Migrationsverket och Arbetsförmedlingen kräver tillsammans närmare 160 miljarder kronor extra till och med 2019. Detta behöver hanteras, liksom effekterna av att många nyanlända har svårt att komma till rätta i samhället. Men 4 000 tecken i en nationell tidning ägnar finansministern och utbildningsministern åt 100 miljoner extra till en och annan skrubb i svenska skolor. Man har koll på prioriteringarna.

  Läs gärna även:

  Kommentar till budgeten 2016

  och sprid gärna texten i sociala medier :)

  Carolins videokommentar