unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Carolin Dahlman: Betala din fest själv, snåljåp!

Offentliganställda chefer som tjänar över 100 000 i månaden kan bekosta sina egna födelsedagskalas. Det borde de och politikerna förstå och respektera.
Foto: Tom Wall
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

Det är minst sagt genant att VD:n i Kristianstads kommunala bostadsbolag, Henrik Strand, låter andra betala för sitt 60-årspartaj, men än värre är att bolagets ordförande Christer Nilsson (M) har mage att kalla utgifter för annons i tidningen, lokalhyra och tilltugg för ”småpotatis”.

Hur många av ABK:s hyresgäster eller kommunens anställda har råd att annonsera för 10 000 kronor, hyra lokal för 1 500 eller köpa tilltugg för 90 kronor per person när de fyller år? Hur många som lever på marginalen och måste betala allt högre hyror varje år tycker att sådana summor är ”småpotatis”?

Nilssons argument att kollegor vill uppvakta ”när en människa har en sådan position som Henrik har” var rentav arrogant. Nilsson menade att ”alla inte har möjlighet att ta emot hemma” och att det handlar ”om relativt små pengar”. Det enda han inte tyckte var rätt var ”detta med annonsen”.

Jisses. Hur många gånger kan man trampa i klaveret i ett och samma uttalande? Vilken värld lever dessa makthavare i, där uppe i det blå i sina ”positioner”? Om kollegorna så gärna vill uppvakta sin chef kan de väl swisha en slant i stället för att ta från hyresgästernas?

Nilsson får 18 905 kronor i månaden i arvode, och Henrik Strand tjänar faktiskt hela 100 860 kronor i månaden, enligt tidningen Hem och Hyras färska genomgång av de allmännyttiga bostadsbolagens vd:ars löner, och enligt hitta.se är hans villa 176 kvadratmeter stor – så det handlar inte om att hyresgästerna solidariskt ska rädda någon fattig eller trångbodd.

Nej, även om alla bjuds in till festen är den här typen av egocentriska partyn för ett bolags högste ledare moraliskt förkastliga – särskilt i en tid när kommunen måste spara och dess invånare drabbas av nedskärningar.

Tyvärr verkar en del politiker och offentliga chefer tappa markkontakten där uppe, där kliar varandras ryggar. När Hem & Hyra 2017 granskade festkulturen i de kommunala bostadsbolagen fann man att de skånska festade för nästan 10 miljoner varje år. Det var ”möten, konferenser, studiebesök, middagar och andra representationsevenemang. Resor ingår också här, till New York, Cannes och Berlin, och därutöver lyxhotellvistelser.”

Tidningen GT granskade i april det allmännyttiga bostadsbolaget Partillebo och fann man att styrelse och ledning, med respektive, festat upp 140 000 kronor under de senaste fyra åren, med trerättersmiddagar, vin, schlagershow med mera. ”Så har vi alltid gjort i Partillebo”, förklarade kommunstyrelsens ordförande Marith Hesse (M). ”Vi har tyckt att det varit ett trevligt samkväm”.

Jojo. Det hade nog hyresgäster som lever på 4-kronorsnudlar också uppskattat.

Eva Carlsson (S) betraktade kalasen som ”en uppmuntran till hårt arbetande politiker i styrelsen”, för tydligen räckte inte deras arvode som ersättning för jobbet.

Man undrar hur de hårt arbetade i hemtjänsten såg på saken.

Om någon förtjänar en fest är det personer i deras position.

.

.

Artikel i Kristianstadsbladet

Artikel om Partillebo

Artikel om skånska bolag

Artikel om vd-löner

Läs mer

Rysarpremiär för IF: ”Det var mycket 60-tal”

Sport

Rysarpremiär för IF: ”Det var mycket 60-tal”

Knappt några mål i mötet med Karlskrona.

Hjälten efter målsnåla segern: ”Båda lagen för pålästa”

Sport

Hjälten efter målsnåla segern: ”Båda lagen för pålästa”

Anna Bardis sänkte KHK i slutminuterna.

Så stressade är skånska läkare under pandemin – studie ska ge svar

Kristianstad

Så stressade är skånska läkare under pandemin – studie ska ge svar

En enkät har gått ut till 22 935 av Region Skånes vårdanställda

Klimataktivister tågade med sjukbår genom stan

Kristianstad

Klimataktivister tågade med sjukbår genom stan

Fridays for future visade upp en allt annat än välmående jord.

Arriva vill ”hyvla” bland anställda på Pågatågen

Skånetrafiken

Arriva vill ”hyvla” bland anställda på Pågatågen

”Säger man nej kan man bli uppsagd” hävdar facket.

Pratforum skapar inte trygghet

Ledare

Pratforum skapar inte trygghet

Näringslivet känner oro över brottslighet, vilket kommunens näringslivschef vill lösa med diskussion och kommunikation. Men hellre fler poliser än fler möten.