Carolin Dahlman: Betala din fest själv, snåljåp!

Offentliganställda chefer som tjänar över 100 000 i månaden kan bekosta sina egna födelsedagskalas. Det borde de och politikerna förstå och respektera.
Ledare • Publicerad 21 januari 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Tom Wall

Det är minst sagt genant att VD:n i Kristianstads kommunala bostadsbolag, Henrik Strand, låter andra betala för sitt 60-årspartaj, men än värre är att bolagets ordförande Christer Nilsson (M) har mage att kalla utgifter för annons i tidningen, lokalhyra och tilltugg för ”småpotatis”.

Hur många av ABK:s hyresgäster eller kommunens anställda har råd att annonsera för 10 000 kronor, hyra lokal för 1 500 eller köpa tilltugg för 90 kronor per person när de fyller år? Hur många som lever på marginalen och måste betala allt högre hyror varje år tycker att sådana summor är ”småpotatis”?

Nilssons argument att kollegor vill uppvakta ”när en människa har en sådan position som Henrik har” var rentav arrogant. Nilsson menade att ”alla inte har möjlighet att ta emot hemma” och att det handlar ”om relativt små pengar”. Det enda han inte tyckte var rätt var ”detta med annonsen”.

Jisses. Hur många gånger kan man trampa i klaveret i ett och samma uttalande? Vilken värld lever dessa makthavare i, där uppe i det blå i sina ”positioner”? Om kollegorna så gärna vill uppvakta sin chef kan de väl swisha en slant i stället för att ta från hyresgästernas?

Nilsson får 18 905 kronor i månaden i arvode, och Henrik Strand tjänar faktiskt hela 100 860 kronor i månaden, enligt tidningen Hem och Hyras färska genomgång av de allmännyttiga bostadsbolagens vd:ars löner, och enligt hitta.se är hans villa 176 kvadratmeter stor – så det handlar inte om att hyresgästerna solidariskt ska rädda någon fattig eller trångbodd.

Nej, även om alla bjuds in till festen är den här typen av egocentriska partyn för ett bolags högste ledare moraliskt förkastliga – särskilt i en tid när kommunen måste spara och dess invånare drabbas av nedskärningar.

Tyvärr verkar en del politiker och offentliga chefer tappa markkontakten där uppe, där kliar varandras ryggar. När Hem & Hyra 2017 granskade festkulturen i de kommunala bostadsbolagen fann man att de skånska festade för nästan 10 miljoner varje år. Det var ”möten, konferenser, studiebesök, middagar och andra representationsevenemang. Resor ingår också här, till New York, Cannes och Berlin, och därutöver lyxhotellvistelser.”

Tidningen GT granskade i april det allmännyttiga bostadsbolaget Partillebo och fann man att styrelse och ledning, med respektive, festat upp 140 000 kronor under de senaste fyra åren, med trerättersmiddagar, vin, schlagershow med mera. ”Så har vi alltid gjort i Partillebo”, förklarade kommunstyrelsens ordförande Marith Hesse (M). ”Vi har tyckt att det varit ett trevligt samkväm”.

Jojo. Det hade nog hyresgäster som lever på 4-kronorsnudlar också uppskattat.

Eva Carlsson (S) betraktade kalasen som ”en uppmuntran till hårt arbetande politiker i styrelsen”, för tydligen räckte inte deras arvode som ersättning för jobbet.

Man undrar hur de hårt arbetade i hemtjänsten såg på saken.

Om någon förtjänar en fest är det personer i deras position.

.

.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.