De röda löser allt med att ta mer av din lön

För Socialdemokraterna är det där med budgetunderskott, skenande kostnader och ekonomiskt minus inget problem – för de kan ju alltid höja skatten för att täcka över hålen.
Ledare • Publicerad 23 oktober 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Tommy Svensson

Svenska kommuner krisar, inte minst som en konsekvens av hög arbetslöshet och bidragsberoende i vissa grupper, vilket leder till stor belastning på dem som jobbar och betalar skatt. I Kristianstad väntar svåra besparingar.

Att Socialdemokraterna i det läget föreslår en skattehöjning om 40 öre kommer knappast som en överraskning. För S är det ju så enkelt att utan minsta rodnad på kinderna gräva djupare i din plånbok. Mums filibaba.

Oppositionsrådet Anders Tell (S) anser att en skattehöjning är motiverad eftersom man inte kan se på när välfärden försämras. Och visst, ingen gillar att vi trots skyhöga skatter ändå upplever att skolan och omsorgen levererar mindre, men vad sägs om att i stället se över vad som orsakat underskottet?

Till exempel skulle alla kommuner vinna på att kraven ökar på dem som får bidrag, så att det inte längre lönar sig att välja att leva på andra. I S värld fixas jobb med ”arbetsmarknadsåtgärder” som finansieras via statens Delmosanslag – men arbete vore bättre om man säger så...

”Man kan inte höja skatten så fort det börjar ta emot. Vad ska de göra nästa år, höja skatten igen?”, undrade kommunalrådet Pierre Månsson (L).

Ja, var går gränsen? Finns en sådan?

Genom att ta ytterligare från skattebetalarna får S hela 38,5 miljoner mer att lägga på förskola, fritidshem och hemtjänst. Men pengarna kommer inte från Tell utan från kommunens rörmokare, frisörer och förskollärare som tvingas bidra ännu mer.

Men av någon märklig anledning anser dock de röda nästan alltid arbetarnas löner är politikernas att spela med enligt eget huvud.

Payam Moula, chefredaktör för socialdemokratiska Tiden, skrev exempelvis på Twitter: ”Sverige är ett av världens rikaste länder. Någonsin. Samtidigt väljer politikerna att skänka våra rikedomar till den rikaste procenten och titta på när välfärden går sönder”.

Våra rikedomar? Våra? Så den som pluggar, tar riskfyllda lån, sitter uppe med hjärtat pickande av allt ansvar eller räddar liv på operationsbord kan alltså inte anse de kronor som dimper ner på kontot den 25:e som sina egna?

Idag har Sverige VÄRLDENS HÖGSTA marginalskatt på höga inkomster, vilket betyder att vissa betalar 76 procent i skatt om man lägger ihop inkomstskatt, arbetsgivaravgifter och moms. När värnskatten avskaffas nästa år trillar vi ner till en tredjeplats av 41 länder i OECD och EU, enligt en rapport från Timbro. Snittet för alla länder är 56 procent.

Plats 3 alltså – fortfarande på pallen. Den som påstår att rika krösusar som tjänar över 59 000 kronor i månaden numera slipper ansvar för solidaritet borde putsa glasögonen.

Höga skatter är dels en inskränkning av enskilda löntagares och företagares frihet och äganderätt, och dels ett stenblock i vägen för tillväxt, jobb och välfärd. Om människor inte ser vitsen i att anstränga sig då de extra pengarna ändå används ansvarslöst, och knappt leder till trygghet för en själv, minskar deras vilja att avancera och prestera. Vad händer då? Vad ska Anders Tell (S) göra då? Höja skatten på de få stackare som fortfarande sliter?

Var går gränsen? Finns en sådan?

Läs gärna också:

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.