Annons

Carolin Dahlman: Det är dumt att lita blint på folk

Myndigheter verkar tro att alla är hedersknyfflar, men det är klart att egoister tar chansen att fuska och sno om det går. För mycket tillit kan därmed rasera ett samhälle.
Ledarkrönika • Publicerad 15 oktober 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Frank Augstein

.

.

Annons

”Fy fan för folk”, stod det å en väns t-shirt och jag fnissade till. Tänk, så där kan man tycka ibland, när någon hostar i handflatorna eller parkerar sin sparkcykel på trottoaren. Folk, alltså! Fy fan.

Självklart finns hederliga människor – men även rötägg.

Filosofer har genom tiderna spekulerat kring huruvida människor är onda eller goda, men sanningen är väl att vi är både och. Uppfostran och grupptryck kan påverka. Solidaritet existerar, men det gör även själviskhet – ibland inom samma person.

Tyvärr verkar det offentliga Sverige alltför länge ha haft en naiv tro att alla vill väl och göra rätt för sig, vilket har lett till att de som saknar samvete har kunnat ta för sig på andras bekostnad.

I Kvartals fredagsintervju sa Ekobrottsmyndighetens Stefan Lundberg att ”hela svenska samhället baserat på tillit. Det har ansetts fult att använda ordet kontroll”.

En klok iakttagelse.

Politiker och tjänstemän verkar med sin aversion mot kontroller ha gjort det för lätt att blåsa skattebetalarna.

De många LSS-bedrägerierna har kunnat pågå på grund av att systemet möjliggör systematiska brottsupplägg, berättade P1 Morgon. Först 2017 infördes ägar- och ledningsprövning, det vill säga krav på att de som verkar i välfärden ska vara skötsamma och inte kriminella.

2015 skrev Svenska Dagbladet att runt fyra av tio asylbeslut hade fattats utan att Migrationsverket vetat om vem den asylsökande var. Orsaken var att man bedömde att åtagandet att ge skydd gick före identitetskravet.

Det har varit möjligt att ha flera identiteter samtidigt. Pass har kunnat säljas och köpas, och det har varit lätt att fuska med arbetskraftsinvandringen.

Annons

Länge kom det oproportionerligt många ensamkommande till Sverige, vilket sannolikt berodde på att Migrationsverket accepterade deras egna uppgifter om ålder, trots att de som var under 18 år fick förmånligare asylprövning och större resurser, vilket självklart gav incitament till att slira med sanningen.

Det är som att makthavarna har trott gott om alla, utformat regler därefter – och glömt att vi alla till mans kan bli egoister.

Man kan skylla det på egoisterna eller roffarna, men är främst lagstiftare och regelmakares fel som inte skyddat våra pengar eller förutsett hur systemen kan utnyttjas.

En aspekt är att politikerna har gett de kriminella utrymme genom att tro så gott om dem att man skyllt deras brottslighet på samhället, klyftor och skolan – medan individen har framställts som ett oskyldigt klassens ljus som hade blivit jurist i stället för bov om hen bara hade fått lite mer bidrag.

Så enkelt är det inte och ibland måste man acceptera att vissa människor faktiskt vill andra illa med uppsåt. Det kan ha sina orsaker, men är ändå ett faktum och svenska myndigheter måste med kontroller och krav anpassas efter detta trista faktum.

Min väns t-shirt generaliserar lite gnälligt i skämtsam ton, men ibland finns faktiskt skäl att vara misstänksam och att säga ”fy fan för folk”.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons