unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Carolin Dahlman: MP vill tömma ditt bankkonto

Miljöpartiet tror på solidaritet med världens ALLA människor, förklarade Annika Hirvonen Falk i Kvartals podd nyligen. De som överväger att rösta på S eller MP måste fatta att de gynnar denna respektlöshet mot skattebetalarna.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

Miljöpartiet är för solidaritet "med världens alla människor". Det berättade partiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk i Kvartals fredagsintervju för ett par veckor sedan. "Vi driver en politik som även är bra för dem som inte är födda här, som bor i fattiga länder" (21/8).

Jahaja. Svenskars löner och inkomster ska alltså användas för att göra livet drägligare för all världens befolkning? Det är onekligen en inställning som sticker ut. Sticker i ögonen. Ger stickningar i fingrarna av stress.

Programledaren Jörgen Huitfeldt ställde försiktigt frågor kring att prislappen för en global solidaritet kunde bli hög, att vissa här skulle behöva sänka sin levnadsstandard. "Vad har du att säga till hårt arbetande människor och pensionärer som kanske har jobbat i ett helt liv? Varför ska de betala uppehälle för hela familjer som kommer hit utan möjlighet att försörjas inom familjen?"

Hirvonen Falk medgav att "det är klart att det finns en kostnad kopplat till flyktinginvandring och att människor får asyl". Dock såg hon inte denna kostnad som ett problem, delvis eftersom "det är många saker som inte är lönsamt, men vi tycker att människor med funktionsnedsättningar ska ha drägliga liv; även de som inte har kunnat jobba under arbetsliv ska kunna klara sig som pensionär".

Hon tycktes inte har förståelse för att det kan bli besvärligt att erbjuda pensioner och LSS-stöd om hela världens fattiga ska dela på de kronor svenskarna tjänar ihop. Inte heller verkade hon se det besvärligt att det skapades en ny underklass som en konsekvens av stor migration och bristande integration. Lösningen på hur plus och minus skulle gå ihop var helt enkelt "politik för jämlikhet".

"Vi behöver omfördela resurser, framför allt från dem som har väldigt mycket." "Det behövde göras en "massa omprioriteringar".

De där som "har väldigt mycket" måste uppenbarligen sitta på enorma tillgångar, för personer som själva behöver stöd av det offentliga skulle inte drabbas av att behövande i hela världen skulle hjälpas av Sverige. "Det inte en fråga om att ställa utsatta grupper mot varandra. Jag köper inte det", menade Hirvonen Falk.

Huitfeldt fortsatte fråga. "Fast det finns många som får lite lägre om det är fler som får garantipension som inte själva har pitchat in". Men detta viftade Hirvonen Falk bort med att det inte var kopplat till integrationsfrågan och "hon hängde inte med i resonemanget alls".

Konstigt nog verkade hon alltså inte se att det blir mindre i statskassan om få nyanlända kommer i arbete. Integrationen skulle fixas till om fler fick permanent uppehållstillstånd, om fler fick ta hit sina familjer snabbare och utan krav. Och när det fixats skulle de snabbare kunna bidra. Hokus pokus filiokus liksom.

För att motivera Miljöpartiets obegripliga givmildhet med andras pengar använde hon stora ord om mänskliga rättigheter. "Varje barn är lika mycket värt. Varje människa har samma värde. Ett liv är lika mycket värt oavsett vart det livet har råkat födas."

Tankarna är fina och på ett sätt är det enkelt och självklart att hålla med. Men när man krafsar på ordens yta och ställer frågor om konsekvenserna blir det inte lika enkelt eller ljust. Verkligheten är sällan så.

Det är naturligtvis åt fanders att människor måste fly, att det krigas och att elaka makthavare förtrycker sina medborgare runtom i världen. Men att några miljoner svenskar ska tvingas rycka in och rädda dem alla är inte bara orimligt utan också helt respektlöst mot dem och deras rätt till sin egendom.

Hirvonen Falk menade att en viktig del av MP:s politik är solidaritet med framtida generationer. Jag tror dock inte att de kommer att uppleva nutidens förslag – och notan för dem – som en present.

.

.

Läs gärna också

Ledare: Hej då, Miljöpartiet

Läs mer

De sa ja till varandra över Facetime – ”Mamma tjatade”

Familj. Abdirahman Ali och Yasmin Mohamud var i olika länder under sin vigsel, men avståndet var inget hinder för deras kärlek.
De sa ja till varandra över Facetime – ”Mamma tjatade”

Klingenström höll för trycket – tog andra chansen

Nöje. Även Paul Rey, Alvaro Estrella och Klara Hammarström vann sina dueller.
Klingenström höll för trycket – tog andra chansen

SD-inlägg: Bilden av Ibn Rushd romantiseras

Studiecirklar. Svar på debattartikel Leif Sivtoft (S) den 9 februari gällande bidrag.
SD-inlägg: Bilden av Ibn Rushd romantiseras

Efter Sabunis besked om SD — Nylander (L) starkt kritisk

Kristianstad. ”Jag delar inte åsikten att vi ska samarbeta.”
Efter Sabunis besked om SD — Nylander (L) starkt kritisk

Sofia Nerbrand: Nyamko Sabuni svarar inte på kärnfrågan

Ledare. Att Liberalerna gläntar på dörren för ett budgetsamarbete med SD är olyckligt, både för partiet och för Sverige.
Sofia Nerbrand: Nyamko Sabuni svarar inte på kärnfrågan

Gustav Juntti: Smärtsamt stillestånd i svensk energipolitik

Ledare. Energiminister Anders Ygeman (S) lät som en robot i fredagens riksdagsdebatt.
Gustav Juntti: Smärtsamt stillestånd i svensk energipolitik

Albin, 20, dog i covid-19

Familj. Hemma hos familjen Lindström saknas en älskad Albin. Han, en frisk ung man, dog i covid-19 strax efter nyår. Han blev bara 20 år gammal.
Albin, 20, dog i covid-19

Ledare: Att bygga nytt är inte allt

Ledare. Kommunpolitiker vill helst sätta avtryck genom att bygga nytt, men att underhålla befintlig infrastruktur är nog så viktigt.
Ledare: Att bygga nytt är inte allt

Sofia Nerbrand: Var går svenska folkets smärtgräns?

Ledare. Folkhälsomyndighetens scenarier för den tredje vågen är förfärande. De får inte bli verklighet.
Sofia Nerbrand: Var går svenska folkets smärtgräns?

Ledare: Ebba Busch har rätt att få tvisten löst

Ledare. Svenska medier fokuserar på en fastighetsaffär mellan en partiledare och en äldre man. Det skadar alla inblandade. Inklusive medierna.
Ledare: Ebba Busch har rätt att få tvisten löst

Ledare: Regeringens tandvårdspolitik är fylld av hål

Ledarkrönika. Alldeles för många vuxna får inte tid hos till tandläkaren inom rimlig tid.
Ledare: Regeringens tandvårdspolitik är fylld av hål

Vänstern vinner Sverige

Ledare. Efter SD:s uppgång sker frammarschen i svensk politik nu på vänsterkanten. Borgerligheten måste ta kommandot över sin framtid.
Vänstern vinner Sverige