Carolin Dahlman: Carolin Dahlman: OS-ansökan full av snömos

Vi svenskar dricker glögg i bastun och det är inte alls ovanligt att vi tar skridskor till jobbet. Jojo. De som skrev OS-ansökan måste ha smuttat på glöggen och fått värmeslag i bastun, för nog for de runt som bambi på isen.
Carolin DahlmanSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 25 juni 2019
Carolin Dahlman
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Foto: Jason DeCrow

Tack och lov slipper Sverige arrangera OS om sju år. Många av oss jublade när beskedet kom på måndagen.

Även om reglerna har ändrats och de ansvariga bedyrade att det inte skulle kosta oss mer än priset för att några poliser ska se efter säkerheten fanns en rad frågetecken. Här är tre:

1. Sverige har redan ont om poliser. Enligt polisens nationella operativa avdelning kommer ordningsvakter att behöva rycka in 2024 eftersom det kommer att råda polisbrist. (SvD 23/6). Ska sprängningar, mord, våldtäkter och inbrott verkligen bortprioriteras i det läget?

Och att idrottsministern inte kunde berätta vad det skulle kosta visar på bristen på respekt för skattebetalarna.

2. Jag litar inte ett ögonblick på att det inte skulle kosta skattepengar. Våra politiker är stjärnor på att förvilla oss för att få igenom sin vilja och själva framstå som generösa.

De lägger våra pengar på sådant som en gigantisk upplåsbar soffa, konstutställning för maskar, menscertifiering och annat som är ljusår från kärnverksamhet. Inte sällan ropar de ”jajemen” helt utan konsekvensanalyser eller för- och eftertanke; Riksrevisionen påpekar detta gång på gång, men tycks inte få gehör.

Det var symptomatiskt att SOK i sin budget hade råååååkat överdriva lönsamhet och intäkter från sponsring och biljettförsäljning med en miljard. Tro inte att detta var den enda glädjekalkylen.

Och om Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) hade gått i konkurs? Ja, gissa vem som hade fått rycka in.

3. Aftonbladets ledarsida var för och använde frejdigt argumentet att ”OS är kul” Hmm. Att vänsterfolk får för sig att vi ska tvingas prioritera enligt deras preferenser är inte alldeles ovanligt. Som liberal ser jag däremot alla som unika, att en del gillar sport och andra konst, att vissa vill lägga lönen på bira bärs och andra på Röda korset. Vi är olika och ska få vara så. Vi ska ha respekt för varandras val. När man vill pracka på alla vad man själv uppskattar slår jag bakut.

Nu spekuleras det kring att vi misslyckades med att få OS eftersom opinionen var mer positiv i Italien. Märkligt kanske, då vi svenskar enligt ansökan ser vintersport som ett sätt att leva och det är inte ovanligt att folk åker skidor till skolan Hmm. Menas den extremsport man ägnar sig åt när man försöker ta sig fram på vintertrottoarerna? Aha. Det är ju ett kul sätt att se den skräckfyllda upplevelsen…

Men det roligaste i ansökan är nog punkten om hur vi värmer upp oss vid brasan efter att ha swishat runt i backar, går in en av alla våra romantiska stugor och bastus och tar ett glas glögg. Alltså glögg? När drack du glögg i bastun senast?

Enligt ansökan har vi svenskar också över 50 ord för snö, men som debattören Jenny Sonesson påpekade kände hon personligen bara till tre: slask, pudersnö och skare. Jag vill lägga till blötsnö, snöblandat regn, geggamojja och snöstorm.

Och snömos såklart. Ett bra ord för den ansökan som SOK la fram.

Obs, viss ironi finns i texten :)

Cred till Rebecca Weidmo Uvell som hittade stycket om glöggen.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.