Carolin Dahlman: Respekt är något man förtjänar - så den som sabbar för andra får den inte

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Skärmbild

”Vi måste visa respekt”, sa S-debattören Veronica Palm när jag i mötte henne i en debatt om attacker mot poliser. Men respekt får den som beter sig hänsynsfullt mot andra. Vänsterns reflexmässiga förståelse för snedsteg och ovilja att ryta ifrån gör bara saken värre.

Jag menade att bakgrunden till respektlösheten, samt att våldet eskalerar, är att Sverige länge har varit för slappt gentemot dem som förstör. Visst kan vi skärpa straffen för brott, men när någon är grovt kriminell är det sannolikt för sent, så man måste börja tidigare. Vi borde ha börjat tidigare.

”Vi har en flumskola där barnen inte behöver följa disciplin och ett rättssamhälle där man inte kan döma unga brottslingar”, påpekade jag. ”Om vi hederliga människor ska kunna leva i frihet, så behöver vi vara hårdare mot dem som bryter mot reglerna” (Nyhetsmorgon TV4 3/11).

Men detta höll Palm inte med om. Nej, nej, det bästa sättet att komma åt respektlösheten var att visa barn respekt, påstod hon. I hennes ögon var det inte ett problem att man visade att man tror att barn kan utvecklas, vara kreativa och få makt i skolan.

  Men en skola som ensidigt visar tillit och ger frihet tappar lätt kontrollen. Alla vet att barn testar gränser och kan stöka i grupp, så att inte ha regler riskerar att beröva dem tid att lära. Jag tror liksom Palm att barn bör få utvecklas till att bli sitt allra bästa jag, men att de har de större chans att vara kreativa i en lugn miljö.

  Hjärnforskaren Martin Ingvar konstaterade i den färska boken ”Kunskapssynen och pedagogiken” att vi känner oss hotade i ett bråkigt klassrum, vilket försvårar hjärnans förmåga att tänka på annat, som geografi eller historia.

  Man kan absolut visa tillit tills någon bryter mot de ordningsregler som alla tjänar på att de finns. Men när någon härjar omkring och stör friden för sina kompisar är inte lösningen mer respekt och att ”lära av varandra”. Lösningen är att säga till, ryta ifrån och visa att det får kännbara konsekvenser att sabba för andra.

  ”Vi behöver lita på människor”, sa Palm. ”Men alla är inte att lita på”, svarade jag. ”Om man litar för mycket på människor då kommer de att eventuellt hamna snett.”

  Jag tror att det är mycket viktigt. Det blir förrädiskt att bete sig slappt och lägga huvudet på sned under en persons uppväxt för att sedan dundra fram med de stora gesterna tiotals år senare. I stället för att rycka in med tuffa straff mot den som redan är beväpnad med Kalasjnikov bör vi hjälpa den lille busen som slänger skräp på marken, mobbar kompisar eller röker på en plats där det är förbjudet.

  Det är inte fult att ställa krav. Det är en hjälp för bråkstakar – och det enda rätta av respekt för andra.

  Under sin tid som utbildningsminister tillsatte Jan Björklund (L) en utredning om ordning och reda i skolan som landade i förslag om mobilförbud och ordningsomdömen. ”Från regeringens sida kommer vi gå vidare med dessa båda förslag”, sa Björklund (Aftonbladet 9/9 -14). Men sen förlorade Alliansen valet.

  Hoppas att ordningen återställs nästa år.

  Se inslaget

  Här är Nyhetspanelen med Veronica Palm.