Carolin Dahlman: Sköt välfärden eller betala tillbaka skattepengarna

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Carolin Dahlman

Hot, vanvård, människor som glöms bort. Den offentligt drivna välfärden brister gång på gång. Ändå fokuserar regeringen på vinstfrågan i stället för att lösa kvalitetsproblemen i den vård vi tvingas betala för.

I april avslöjades att de äldre på demensboendet Elgströmska huset i Örebro inte hade fått äta sig mätta, tvingats ligga i kissvåta sängar och blivit utan medicin (NA 24/4).

Boendet flyttades 2013 från Attendo till kommunen, eftersom det hade framkommit kritik. Vid övertagandet ”lovade Örebro kommun att Elgströmska skulle bli kommunens bästa boende”, påpekade oppositionsrådet Anders Åhrlin (M). Men bristerna hade blivit ”katastrofalt mycket värre. Äldre missköts, de får ingen mat, de tvingas vara sängbundna i över tolv timmar, de får inte sina mest grundläggande hygieniska behov tillgodosedda”.

De hjärtskärande berättelserna av det här slaget från kommunala verksamheter är många. Alldeles på tok för många. Alldeles, alldeles, alldeles på tok för många. Tro inte att politikerstyrda alternativ är några paradis per automatik.

  Det är svårt att glömma den fasansfulla historien om en dement i Kristianstad som sommaren 2015 hade fått en tvättlapp med avföring uppstoppad i munnen. Personalen på det kommunala boendet uppgavs ha utvecklat en ”oetisk kultur” med hot och kränkningar.

  I januari avslöjades ett skräckvälde på flera gruppboenden för funktionshindrade i Karlskoga. Det hade det förekommit hot och trakasserier under flera år; en boende hade fått höra av personalen att hen var ”fet som en gris” (SVT Nyheter Örebro 16/1). Efter avslöjandet gick telefonen varm hos reportern. Både personal och anhöriga berättade om liknande händelser. ”Enligt uppgiftslämnarna har de boende blivit trakasserade och dagligen kallats saker som ”troll”, ”kossa”, ”subba”, ”packet” och ”kärring” (9/5).

  I Kungsbacka hittades en person avliden i sin bostad med särskild service i december. Ingen hade varit i kontakt på två dygn (7/4).

  En rullstolsbunden vårdtagare på ett kommunalt äldreboende i Växjö glömdes i våras på toaletten och fick sitta där i flera timmar.

  Problemen finns inte bara kommunalt, utan även i landsting och regioner.

  I torsdags skrev en koordinator på en förlossningsavdelning i Stockholm en lapp som spreds på nätet. ”DS fullt, KS fullt, SÖS fullt, HS fullt, STS fullt, Uppsala fullt, Nyköping fullt, Norrköping, fullt, BBS fullt”.

  Fullt, fullt fullt – ingenstans skulle höggravida vars värkar stressade på eller vars vatten gått få plats. Fullt, fullt, fullt på alla sjukhus – efter att lojalt ha betalat skatter och trott sig kunna lita på det offentliga.

  En barnmorska skrev på sin blogg vad platsbristen leder till: ”Det första som ryker är stöd och närvaro av en barnmorska. Det blir svårare att få tillgång till smärtlindring. De finns de som får föda i ambulans” (12/5).

  Om vården och välfärden ska fungera bättre måste kvalitet gå före driftsform. Nu ägnar svenska politiker onödigt mycket tid åt att prata om de kronor som enskilda aktörer får som marginal i sin verksamhet, i stället för att diskutera innehållet.

  Både offentliga och privata har gjort toppenjobb och misslyckats. Frågan är hur fler kan förbättras och få guldstjärna? Hur kan färre gamla och sjuka fara illa?

  Jag tror delvis på strängare styrning. Chefen på de boendena i Karlskoga fick inte sparken, utan omplacerades. På andra håll svarar ansvariga att man ska göra informationsinsatser och ta fram nya rutiner eller handlingsplaner. Men det låter väldigt tafatt. Den som felar ska känna av det, och personalen måste förstå att de har ögonen på sig. Det finns inte utrymme för snällism och slapphet.

  Politiker behöver fokusera på att ge värdig vård oavsett driftsform. Släpp prestige och ideologiska snuttefiltar, och leverera välfärd av god kvalitet. Antingen det eller sänk skatterna radikalt och låt oss själva ta större ansvar över vår trygghet.

  Läs gärna också:

  Ni får inte mer skatt nu

  Skrytpolitik räddar inte svensk ekonomi

  Dela gärna texten i sociala medier :) Tack tack