Carolin Dahlman: Carolin Dahlman: Sluta dalta med vuxna människor

Konsekvensen av kravlöshet och överbeskyddande kan bli farlig i längden. Kom igen Sverige, kräv att folk tar ansvar över sina egna liv. Och städar själva.
Carolin DahlmanSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 4 december 2017 • Uppdaterad 5 december 2017
Carolin Dahlman
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
De flesta av oss städar själva. Sånt är livet.
De flesta av oss städar själva. Sånt är livet.Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Häromdagen klagade 23-årige Mohamed från Eskilstuna i radion: ”Efter 20 har man ingenstans att vara” (P4 Sörmland 1/12). Han beklagade sig över att unga som har tagit studenten och ännu inte har skaffat ett jobb inte har någonstans att hänga när de är för gamla för fritidsgården. ”Var ska de vara?”, undrade han. ”De får stå utanför matbutiken. Vad tycker polisen och föräldrarna då”?

Ja vad ska man säga? Var ska jag börja? Det är så dumt att jag inte finner ord.

Ett. Är man tjugo och arbetslös är ett tips att hänga på Arbetsförmedlingen för att söka jobb eller på exempelvis biblioteket för att förkovra sig. Det skulle också vara fint att engagera sig ideellt i en förening för att visa arbetsgivare att man är en hyvens person.

Två. Det är inte andra skattebetalares ansvar att ordna fritidsgårdar eller dagis åt vuxna. De är vid tjugo års ålder fullt kapabla att både vara ensamma hemma eller ordna egna aktiviteter. Om de inte är det måste de lära sig – på en gång!

Tre. Vaddå ”vad tycker polisen”? Om nån begår brott är hen fullt ut ansvarig för det. Lägg inte skulden på politiker för att de inte har ordnat lokal, för en sådan kan du hitta själv. Och om du begår brott kan vi erbjuda en plats på kåken.

Ibland häpnar man över hur oerhört hjälplösa en del är, hur bortklemade. Men svenskar har alltför ofta en förkärlek för att dalta, och krav det kan man då rakt inte ställa, för tänk om nån stackare blir ledsen. Därför har vi ett samhälle där man knappt kan gå med i en förening utan att behöva stöd från MUCF, där bidrag levereras utan att det knappt krävs någonting i utbyte, där vissa därmed utnyttjar situationen och säger ”yeah, snabba cash” och fortsätter chilla.

Visst finns drivna, ambitiösa, coola individer, men tyvärr är det lätt att anpassa sig efter omständigheterna. Och det tragiska är att ju fler som gör det, desto svårare lär det bli att motivera de drivna att fortsätta betala in. Ju fler historier man hör, desto lättare blir det att svära över vad man får för pengarna...

Aftonbladets Peter Kadhammar besökte nyligen ett boende för nyanlända vid Bromma och beskrev hur ett antal unga män var arga över sin boendesituation. Ja, något slott bodde de inte i – utsikten var tydligen sisådär – men vi som är luttrade vet att Sweden inte så fantastiskt vid den här årstiden och det är bara att ta en pepparkaka till och överleva. Men herrarna menade att det var skräpigt. ”Toaletten luktar”, klagade en (23/11).

”Då får ni väl städa”, idékläckte Kadhammar, men fick till svar ”Hur ska jag kunna städa åt 45 personer?” Gaaaah. Ge karlslokarna en sopkvast och en flaska Ajax. De får gratis boende och mat, en ny chans i vårt fina land, de är försörjda av andra svenskar som makar på sig på olika sätt, i välfärden, bostadskön. De får stöd av personer som städar hemma hos sig – helt själva.

Men ingen makthavare säger till. Ingen kommer med moppen. Nej, snälla gulliga Sverige bara fortsätter att ge och ge och piska sig självt för att inte göra nog.

Ta exemplet från i Blekinge där asylsökande 2015 klagade på smuts, förutom i ett ett hus där det var fint – för där hade någons mamma flyttat in. ”Städpersonal från bostadsbolaget dyker bara upp två gånger varje vecka. Övriga dagar håller mamma rent åt 15 personer, trots att hon egentligen inte ska göra det”.

Utropstecken, frågetecken, upprörd emoji. Hur kan man ha mage att vägra städa, klaga över att det inte görs nog bra och sen se på när ens morsa gör jobbet åt alla andra? En sådan arrogans borde bemötas av en tillsägelse och en liknande invändning som Kadhammar hade: ”Då får ni väl städa”.

Men i stället ställde P4 Blekinge en kritisk fråga till bostadsföretaget. Även Migrationsverket fick sig en känga för att det fanns en trasig duschkabin och en trasig torktumlare. Svenska Kyrkan krävde ”åtgärder”.

Ge mig luktsalt.

Läs gärna också:

Kommentar

P4 Sörmland vill poängtera att det är fel att Mohamed själv ringde in till radion, vilket jag skrev i en tidigare version. Det gjorde han inte, utan han intervjuades på radions initiativ.

För mig ändrar inte det något i sak; han säger det han säger och det blir ett exempel på en attityd jag vänder mig emot.