Carolin Dahlman: Snälla SVT, sluta ljuga om vad som är ”gratis”

Ledare Artikeln publicerades
Skärp er!
Foto:Fredrik Sandberg / TT
Skärp er!

I reportage efter reportage får vi höra hur saker och ting är gratis. Men det är inte alls gratis – det bara betalas via skattsedeln i stället för via de kronor som vi får behålla efter skatt. Sluta lura i folk att bidragen inte har ett pris.

”Skånska skolbarn åker gratis nästa sommarlov” berättade SVT Skåne i somras (31/8). "Kursen är gratis”, uttryckte man det på tisdagen apropå att asylsökande får gå på trafikkurs i Kristianstad (31/10). ”Gratis kollektivtrafik för asylsökande”, löd en rubrik i SVT nyheter Halland (11/10 -16). ”Cellprov blir gratis efter årsskiftet”, avslöjade SVT Örebro (19/9).

Cellprov har dock aldrig varit gratis, utan alltid i huvudsak betalats av skattebetalarna, av människor som lojalt går till jobbet och gör saker de måste för att dra in pengar till sin försörjning – och till skatten. När en kurs är gratis betalas den av pt:n på gymet, killen som jobbar i delikatessen på Coop och hon som sköter administrationen på banken. Av dig.

Faran i att använda ord vårdslöst är att människor får en vrickad bild av hur ekonomi fungerar. Man börjar tro att det som ”satsas” från staten kommer från någon slags magisk, aldrig sinande källa av glittrande kronor. Men det är såklart lika tokigt som att tro på enhörningar.

  ”Gratis” skolskjuts kostar 250 miljoner om året nationellt. Satsningen på cellprover utan avgift beräknas kosta 141 miljoner kronor per år. Vad får stå åt sidan för denna generositet? Hur många vårdplatser handlar det om? Hur många polislöner? Hur många minuter extra för att hemtjänsten ska få tid att ge en kram?

  Exakt hur många kronor ”gratis” busskort till asylsökande i Halland skulle kosta är oklart, men i det fallet frågade reportern faktiskt ”Det skulle kosta en del, hur ser du på det”? Men när vänsterpartisten – som drömde om att få skänka bort saker – svarade ”Man kan välja var man ska stoppa pengarna” ställdes inga följdfrågor. Inte en siffra nämndes.

  Kanske betalas kalaset med känslor, vilja och hopp? Det är en valuta vi alla gärna skulle vilja använda när vi travar omkring på gallerian inför jul och ser allt som lockar. Men... ja, ni vet... de ska ha pengar i affären. Såna som SVT och P1 inte verkar vilja låtsas om.

  Man går i stället igång på Vänsterpartiets språkbruk: ”V: Gratis medicin för alla över 80 år”, ”(V)i kräver gratis glasögon till barn” och så vidare...

  Det kan finnas en poäng i att ge bidrag till vissa grupper, antingen för att de är utsatta och tillfälligt svaga, eller för att bidraget blir ett sätt att lättare komma till egen försörjning. Men gratis är det inte. Pengarna ska tjänas ihop av någon som sedan betalar skatt på sin vinst eller arbetsinsats. De ska därmed behandlas med ödmjukhet och vördnad.

  Gratis är inte heller public service, som kostade oss 7,7 miljarder 2015 – SVT fick drygt 4,5 miljarder. För dessa kronor förtjänar vi bättre journalistik.

  Läs gärna också

  Detta är gratis: Kalid Brimo klipper gratis av tacksamhet mot Sverige

  Dahlman: Sluta låtsas som att grupper inte står mot grupper

  Andras pengar tar till slut slut

  Påpekande

  I en tidigare version hänvisades till en uppgift i SVT Skånes reportage om att de som gick kurs på Folkuniversitetet fick studiemedel. Detta menar studieförbundet är felaktigt och de har bett SVT att ändra. De som går kursen får enligt Folkuniversitetet enbart dagersättning.