Carolin Dahlman: Sprid inte sunkiga värderingar, SVT

I en låt som framfördes i ett barnprogram glorifieras kriminalitet. Är detta verkligen vad public service ska uppmuntra och lära de unga? Nej, skäms på er!
Ledare • Publicerad 5 augusti 2019 • Uppdaterad 3 februari 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

I fredagens Sommarlov sjöng den 16-åriga artisten Suzi P en låt om en fin kille (en så kallad shuno) som kunde få henne att begå rån, som ”är skattefri” och lever dubbelliv men skiter i ifall han får sitta inne. Den beundrade ynglingen ”plockas in för varje skit men än idag så går han fri”, kör en stadig bil och betalar i cash.

”Vad grym du är”, hyllade programledaren Malin Olsson, efter framträdandet. Barn i alla åldrar viftade med ballonger och applåderade.

De kanske hade missat att lyssna till texten… För även om låten hade barnanpassats på så vis att orden ”sniffar kokain” hade bytts ut mot ”lever dubbelliv” är innehållet kontroversiellt.

– Den som har fett med stash och betalar i cash kan tänkas ha fått pengarna från annat än löneutbetalning på bankkonto där skatt och sociala avgifter dras automatiskt.

– Den som plockas in för skit har sannolikt inte skött sig exemplariskt, och att han går fri kan snarare ha med straffrabatten att göra än att han är klassens ljus och ordförande i schackklubben.

– Att han skiter i att sitta inne kan antingen bero på bristande respekt för brottsoffer, eller på att han ingår i en kultur där det är tufft att ha suttit i fängelse.

- Textraden: ”Hämtar mig i limousine för han har stil, yeah” bör den som vill uppmuntra unga tjejer att tjäna egna pengar tveksam till.

Men Suzi P gillade. ”Han lever livets anarki”, sjöng hon kärleksfullt ”för blickarna du ger mig får mig tänka grejer”. Jojo.

Även om ordet kokain inte fanns med är övriga ord fulla av betydelse. För den laglydiga skriker det falskt i öronen. Dessutom kan vem som helst som söker efter musiken självklart lyssna till popstjärnans nonchalanta attityd till droger.

Suzi P från Helsingborg spelade på Stadsfesten i Kristianstad och kommer att spela på Youngstival i Tivoliparken 24 augusti. Det borde arrangörerna och finansiärerna ifrågasätta.

Enligt Sparbanken Skåne syftar ungdomsfestivalen ”till ungdomars beteende, motivation och utveckling där en stor del är att vara en del av deras framgång. Youngstival ska vara platsen för unga drömmar som ska hjälpa ungdomar att våga ta steget till att nå sin fulla potential”. Den ska ”bidra och arbeta med social hållbarhet som berör människors livsbetingelser i samhället, såsom trygghet, rättvisa, hälsa och utbildning.”

Jag älskar tanken på hur man stöttar och peppar unga till stordåd, till ansträngning och att bygga en framgångsrik, lycklig framgångssaga. Men ligger en låt om att smita från skatt, knarka och begå brott i linje med detta? Är det positivt att en ung cool 16-åring marknadsför sin kärlek till bad boys? Tro inte att de som förälskar sig i sådana lever något drömliv på sikt.

”Vi på Sommarlov har varje år en bred uppsättning gäster och Suzi P är en av många artister på Sommarlov som är med för att spegla fler musikstilar”, skrev Sommarlovs projektledare Anna-Maria Nildén till Expressen (2/7). Men lite mer ansvar måste väl ändå skattefinansierade public service ta? Ord har betydelse. Innehåll sätter sig. Värderingar formar Sverige.

.

.

den där shunon han är fin

han är fin han är min, yeah

men han sniffar kokain

och jag skiter i så länge han är min, yeah

det finns ingen annan shuno som kan va som han, som han

om du kommer i min väg

ska jag visa vad jag kan, jag kan

den där shunon han är fin

han är fin han är min, yeah

men han lever dubbelliv och han skiter i om han får sitta inne.

Carolin DahlmanSkicka e-post