Carolin Dahlman: Carolin Dahlman: Sverigedemokrati smittar inte via sex

Det är bisarrt att S i Hudiksvall har petat en politiker på grund av att hon blivit ihop med en aktiv SD-politiker. Inte undra på att SD blir största parti när S beter sig så fånigt.
Carolin DahlmanSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 15 november 2019
Carolin Dahlman
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
SD petar inte Skalin för att han är ihop med en sosse.
SD petar inte Skalin för att han är ihop med en sosse.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Efter fem år som lokalpolitiker tyckte Socialdemokraterna att Nina Burchardt borde lämna sin post – för att hon inlett en relation med Johnny Skalin, riksdagsledamot för SD.

Det är ett obegripligt beslut. Om väljarna har gett Burchardt förtroende på grund av vad hon tycker och gör i politiken ska det väl för tusan inte spela någon roll vem hon ligger med. Eller tror S att åsikter sprids i lakanen, att sverigedemokrati en sexuellt överförbar sjukdom? Man undrar.

Om en person frivilligt väljer att bara dejta personer från sitt eget parti, eller undviker att kyssa sverigedemokrater är det ju deras val; alla har ju sina preferenser i val av partner. Som liberal menar jag att vi får göra som vi vill så länge vi inte skadar någon annan, så det är inget jag skulle anmärka på.

Men när är det ett parti petar en kvinna på grund av hennes pojkväns åsikter går det dåligt ihop med en värdering som jag gillar och som S brukar säga sig tro på, nämligen att vi ska få älska vem vi vill.

Själv gillar jag också skarpt att Sverige är ett individualistiskt, jämställt samhälle där vi bedömer kvinnor för vad de gör som självtänkande individer, inte utifrån vad deras pojkvänner gör. Men S tänker visst annorlunda.

Nu funderar jag på om S i Hudiksvall menar att partiet ska bestämma vem de partiaktiva får gå på dejt med? Ska de starta ett slags app för ideologiskt korrekta matchningar? Får ens bästis vara SD? Är det okej om ens SD-röstande mamma tar hand om barnen? Tillåts man gå på fest om det finns SD-väljare där? Ska vi kanske ha speciella krogar bara för sossar?

Sådana kan förresten snart bli folktomma, med tanke på att SD i en mätning som presenterades på fredagen gick om S som största parti (Aftonbladet 15/11).

Sannolikt ville ledningen i S nita Sverigedemokraterna med sin åtgärd, men ett smartare sätt att minska SD:s makt är att bedriva politik som faktiskt löser de problem som Sverige har. Att regeringen totalt har misslyckats att hantera segregationen, integrationen eller bekämpa brottsligheten är dessvärre allt mer uppenbart.

Det pratas mycket, men görs inte nog, och det reagerar väljarna på.

I december 2015 skrev Morgan Johansson (S) och Anders Ygeman (S) en debattartikel med rubriken: "Så ska vi bekämpa den organiserade brottsligheten". I februari 2017 påstod Stefan Löfven (S) att: ”Gängen ska knäckas”. I september 2017 sa Johansson: ”Vi är på väg att knäcka organiserade brottsligheten”. I juni 2018 sa han: ”Vi ska knäcka gängen” och i veckan menade Löfven (S) att: ”Vi är fullt ut bestämda att den organiserade brottsligheten måste knäckas”.

Bla bla bla. Det är mycket snack, lite verkstad.

Utom när en kvinna väljer en kille från ”fel” parti – för då visar S minsann handlingskraft i knäckverkstaden. Då blir det åka av – sannolikt utför i opinionen...

.

.

Läs gärna också:

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.